Az Euro NCAP, vagyis magyarul az Európai Új Autó Értékelő Program már több mint 20 éve folyamatosan vizsgálja és teszteli az Európában használatos új autók biztonságát. A több mint két évtized alatt, 1800-nál is több autót törtek szét azért, hogy a vezetést biztonságosabbá tegyék.

Természetesen az autógyártók kezdetben az ellenséget látták meg a szervezetben, aztán szépen lassan rájöttek, hogy mindenki javát szolgálják ezek az autótesztelések. Persze, így a hibákból tanulva folyamatosan fejlesztették és még biztonságosabbá tették a piacra kerülő új modelleket.

A vásárlók körében is egyértelműen kiemelkedő szempont, hogy egy-egy autó mennyire biztonságos, így jelentőséggel bír, hogy a biztonságot tekintve a ranglistákon milyen helyet foglal el a kiszemel modell.

Az Euro NCAP szervezet az autókat három biztonsági teszt alapján értékeli: frontális ütközés, oldal ütközés fallal és oszloppal, és gyalogossal való ütközés.

A szervezet által végzett törésteszteket laboratóriumi körülmények között végzik, melyek során a lehető legjobban igyekeznek a valóságot bemutatni. A sebesség meghatározott, azonban sokszor tesztelnek változó sebességgel, vagy módosítanak a becsapódás szögén.

Az eredményeket 5 pontos skálán határozzák meg minden kategória esetében. Azáltal, hogy minden autónál ugyanazok a kritériumok szerepelnek, könnyedén összehasonlítható a különböző modellek biztonsága.

A szervezet az autók átvizsgálásával nagyban befolyásolni tudja az autóipar teljes munkáját, hiszen egyértelműen biztonságosabbá teszik az európai vezetést.

A tesztek során a leggyakrabban előforduló körülményeket szimuláljuk, persze az utakon bármi előfordulhat.

Hogy hogyan választják ki a tesztautókat? Alapvető dolog, hogy nem külön a tesztre felkészített autókról van szó, így valódi eredményt mutatnak a mért adatok. Abban az esetben, ha új autó kerül a piacra, akkor az Euro NCAP beszerzi a tesztalanyt, majd ezen a vizsgán leteszteli biztonságát.

Az új autóknál persze ma már az a legalapvetőbb, hogy azok a lehető legbiztonságosabbak legyenek. Egy régebbi típus esetén azonban a biztonság már más dolog, hiszen a mai teszteken valószínűleg nem úgy mennének át, vagy nem olyan eredménnyel, mint a mostani legújabb modellek. Ennek egyik okozója a rozsda, mely jelenléte hatással van az adott alkatrész, terület ellen állóképességére is.

Ahhoz, hogy autóddal hosszú évekig biztonsággal közlekedj folyamatos karbantartásra van szükség.

Keresd fel szervizünket és ügyelj a rendszeres átvizsgálásra, szervizeltetésre.