Futómű beállítás

A megfelelő futómű beállítás csökkenti az üzemanyag fogyasztást és növeli a gumiabroncsok élettartalmát, teljesítményét valamint javítja az utasok és a járművezető kényelmét.

A futómű beállítása a gumiabroncsok igénybevételét és kopását nagymértékben befolyásolja. A futómű elállítódása esetén a gumiabroncsok kopása megnő, így hamarabb kell őket cserélni valamint az autóval történő közlekedés során a komfortérzet is lecsökken.

Gépjármű futómű beállítás
Műszeres futómű beállítás

Mikor ellenőriztessük a futómű beállítást? Ha…

  • egyenetlenül kopnak a gumiabroncsok
  • az autó valamelyik irányba húz
  • a kormánykerék nincs középállásban
  • a kerékkel járdaszegélynek ütköztünk
  • a kerékkel nagy kátyún haladtunk át
  • a kormánykerék nehezen tér vissza középállásba
  • kormányzási és/vagy vezetési nehézséget tapasztalunk
  • a felfüggesztés vagy a kormánymű valamely elemét cserélték

Futómű beállítás vagy kerékkiegyensúlyozás?

Fontosnak tartjuk megemlíteni, hogy a futómű beállítás nem egyenlő a kerékkiegyensúlyozással! Két teljesen különböző eljárás. A kerékkiegyensúlyozás alatt a kerék gördülése során fellépő vibráció kiküszöbölését értjük, míg a futómű beállításon a kerék szögeinek beállítását értjük.

Hogyan is épül fel a futómű?

A futómű két legfontosabb részéből az egyik a kerékfelfüggesztés, amely a jármű két kerekét kapcsolja össze a kasznival, a másik pedig a lengéscsillapító, amely az úttest egyenetlenségeit hivatott kiküsszöbölni.

A kerékfelfüggesztés pontos beállítására különösen fontos figyelni, mivel a paraméterek elállítódása súlyos következményeket vonhat maga után.

Sokan nem szoktak kellő figyelmet szentelni a lengéscsillapítók állapotára, pedig amortizációjuk illetve elhasználódásuk sokkal nagyobb terhelést ró a futómű többi alkatrészére.

Éppen ezért ajánlott egy alapos átvizsgálást beiktatni amennyiben a gumiabroncs gyors ütemben kopik, a jármű pedig csúszik, vagy netán sodródik.

A futómű biztosítja az autó optimális útfekvését, így balesetmegelőzés szempontjából is fontos annak megfelelő állapota.