Fényszóró beállítás – Műszeres járművilágítás beállítás

Látni és látszani

A fényszóró beállítás kiemelt biztonságot nyújt a közlekedés során, mivel a megfelelő járművilágítás a biztonságos közlekedés záloga. Az éjszakai közlekedés során kiemelt szerepet kapnak a jól beállított fényszórók. Biztosan Ön sem szereti, ha folyamatosan Önre villantanak a szembejövők.

Fényszóró beállítás - Mikor optimális a fényszóró világítás? 
Mikor van jól beállítva a fényszóró?

Szervizünk vállalja autójának fényszóró beállítását az erre alkalmas lézertechnikás műszer segítségével. A készülék a gyári értékekre állítja vissza gépjárműve fényszóróit. Szervizünk alkalmas hagyományos halogén és korszerű xenon valamint az új LED-es technológiájú fényszórók beállítására is. Ne kísérletezzen az otthoni beállítással!

 

Mikor szükséges a fényszóró beállítás gépjárművén?

  • az őszi illetve a téli üzemre való felkészüléskor
  • műszaki vizsgát megelőzően
  • a lámpa ki és beszerelése, illetve cseréjét követően

 

Honnan tudhatjuk, hogy fényszóró beállításra van szükségünk?

Ha kiég az izzó, az egyértelműen észrevehető. Ezt érdemes azonnal cserélni. Viszont van pár olyan figyelmeztető dolog ami arra utalhat, hogy nincs megfelelően beállítva a fényszóró. A leggyakoribb a túl alacsony vagy magas szögben beállított fényirány. Első figyelmeztető jele lehet, ha parkolás során azt érezzük, hogy bizonyos magasságokban már nem kapunk elég fényt. A másik sokkal szembetűnőbb jel, ha az éjszakai vezetés során többen ránk villognak. Ez két dolgot jelenthet. Vagy véletlen felkapcsoltuk a fényszórót, vagy a rendes világításunk fényszórása zavarja a velünk szemben közlekedőt. Tehát túl magasra van állítva és elvakítja a többi autóst. A túl alacsony fényirány szintén balesetveszélyes, mivel nem látunk kellő távolságban előre.

 

A digitális fényszóró beállítása

A vizsgaállomásokon és a műhelyekben a fényszóró-beállítás mondhatni már rutinfeladatnak számít, szinte mindennapos feladat. A szakemberek mindig meggyőződnek arról, hogy a világos-sötét határvonal megfelel-e a törvényben előírt szabályozásoknak. Amennyiben ez érvényesül, az út ideális megvilágítást fog kapni és a fényszóró sem fogja elvakítani a szembejövő gépjárművet vagy az előttünk haladót. A rosszul beállított fényszóró tehát azon kívül, hogy meglehetősen zavarja a forgalmat, még balesetveszélyes is.

A modern felszerelésű műhelyekben, a fényszórókat digitálisan tesztelik. A digitális fényszóróbeállítás-ellenőrző berendezések még nagyon sok műhelyben nem állnak rendelkezésre, pedig lényegesen megkönnyítik a szakemberek dolgát.

Miért elengedhetetlen manapság egy digitális fényszóróbeállítás-ellenőrző berendezés?

A közepes méretű járművek körében felkapottak a Xenon és Led fényszórók, a digitális fényszóróbeállítás-ellenőrző berendezések viszont a legtöbb műhelyben még nincsenek jelen. A Xenon, illetve a Led fényszórók teljesítménye kiváló, ám a helyes beállításuk nem egyszerű, ha nem áll rendelkezésre az ideális eszköz.

A Xenon és a Led fényszórók egy úgynevezett kék szegéllyel rendelkeznek a vágóvonal területén, ami szabad szemmel nem látható, így a vágóvonal helyzete nehezen mérhető fel. A vágási vonal rosszul értelmezése pedig ahhoz vezethet, hogy a fényszóró túl magasan vagy alacsonyan kerül beállításra. A fényszóró magasra állítva elvakítja a szemben közlekedő járművet és ezáltal nő egy esetleges baleset kockázata.

A vágóvonal pontos helyét, a Xenon és a Led fényszórók esetében nem lehetséges szabad szemmel megállapítani. A vetített kép kék szegélyéből adódóan a vágóvonal nem megállapítható a Bi-Xenon tekintetében sem. A hagyományos fényszóróbeállítás-ellenőrző berendezések tehát nem alkalmasak a pontos beállításra, illetve kiértékelésre.

A megoldást azok a fényszóróbeállítás-ellenőrző berendezések jelentik, amelyek kamerás technológiával vannak felszerelve. Ezek maradéktalanul kiszűrik a kék szegélyt és a vágóvonalat is képesek pontosan meghatározni.

Azokon a járműveken, egymástól eltérő lehet a vágóvonal, amelyek adaptív fényszórókkal rendelkeznek, tulajdonképpen gyártónként különbözhet. A vágóvonal kiértékelése az intelligens világítási rendszereknél speciálisan történik.

Vízszintes és függőleges irányú vágóvonal egyaránt van a dinamikusan szabályzott Led szegmens fényszórókon (Led Mátrix), az ilyen típusúaknál a „referencia szegmens” pozíciója határozza meg a kiértékelést.

A referenciaszegmens koordinátái leolvashatóak a digitális fényszóróbeállítás-ellenőrző segítségével, a koordináták ezt követően vezérlőegységbe kerülnek, végül a fényszóró újrakalibrálása következik. Ennél a pontnál már mechanikusan nem végezhető el a beállítás, ráadásul a folyamathoz kelleni fog egy digitális fényszóró tesztelő is.