Megnövekedett eladások, magasabb ismertség mellett nagyobb elköteleződés és az üzemanyagárak drasztikus növekedése: minden statisztika és minden trendelőrejelzés azt prognosztizálja, hogy 2022 az elektromos autók éve lesz. De mi várható pontosan 2022-ben az elektromos autózásban?

 

Őrületes adatok

A Market Research Future jelentése szerint az elektromos autók piaca 2021-ben 208,95 milliárd dollár volt és ez a szám a négyszeresére, 957,42 milliárd dollárra nőhet alig több mint nyolc év alatt. A növekvő kereslet mellett az üzemanyagárak és a különböző kormányzati intézkedések és támogatások egyre több embert fognak az elektromos autók felé terelni. Lehet, hogy téged is?

 

Az elektromos autózás önbeteljesítő jóslata

Amikor 2017-ben az olyan óriáscégek, mint a GM, a Volvo vagy a Tesla bejelentették, hogy az elektromos autózásban látják a jövőt a kijelentés azonnal önbeteljesítő jóslattá vált. Bár egyik cég sem tudta, hogy jó irányba mennek-e és nem is feltétlen volt lépésről lépésre kidolgozott stratégiájuk, sőt a marketingesek azt sem tudták pontosan megmondani, hogy az emberek mennyire nyitottak az elektromos autózásra: de bejött. Alig néhány évvel később 2022-ben már mindenki az elektromos autózásban látja a jövőt. A legnagyobb, legismertebb cégek állnak át az elektromos autók gyártására, sorra alakulnak a startupok, és az egyelőre még ismeretlen olyan konkurenciák, mint a Lucid Motors, vagy Fisker és a Canoo. Kétségtelen, hogy minden az elektromos autózás felé mutat. De miért? Mik az előnyei?

 

Az elektromos autózás előnyei

Számtalan előnye van az elektromos autózásnak. Bár a hagyományos benzin- és dízelüzemű járművekhez hasonlóan az elektromos autó vásárlási költsége is a márkától, modelltől, felszereltségtől és típustól függően változik tény, hogy hosszú távon olcsóbb az elektromos autózás, mint a hagyományos. Elég csak a zöld rendszám előnyeire gondolni. Vagy arra, hogy egy elektromos autót sokkal olcsóbb fenntartani: sokkal kevésbé (illetve nem) kopik a motor, kevesebb benne az alkatrész, ráadásul az adókedvezményektől és a speciális kormányzati támogatásoktól kezdve a jobb üzemanyag-hatékonyságon, az alacsonyabb villamosenergia-költségeken és a kisebb karbantartási követelményeken keresztül jóval kevesebbet kell elkölteni egy elektromos járműre, mint a jelenlegi autódra.

Fontos szempont lehet a környezettudatosság: a teljesen elektromos autóknak nincs kipufogógáz-kibocsátásuk, így zöldebbek, tisztábbak és jobbak a környezet számára, mint a benzines vagy dízelüzemű autók. Ráadásul otthon tudod tankolni őket!

 

Az elektromos Opel

Természetes, hogy az Opel is az elektromos autózás felé fordult. Az Opel Astra már tisztán elektromos változatban is készül ahogy a Mokka a Zafira a Vivaro vagy éppen a Corsa is. Az Opel egyébként azt tervezi, hogy 2024-re minden modellből lehet majd tisztán elektromos változatot is kapni. Így utólag talán nem tűnik túlzásnak, amit Opel vezetője, Michael Lohscheller nyilatkozott 2020 őszén. „Megígértük, hogy elektromos lesz az Opel – és be is tartjuk. 2024-re valamennyi modellünkből lesz elektromos változat.“

Ha elromlott, vagy szeretnéd átvizsgáltatni az Opeledet hozd el hozzánk.