Sajnos hazánk még mindig éllovas az Európai Unóban az autóbalesetek számát tekintve. Minden 4-ik szerencsétlenség végződik halálesettel, vagy nagyon súlyos sérüléssel. A jelenség mögött számos ok áll, de van három olyan tényező, amelyekre ha odafigyelsz, akkor jelentősen nagyobb biztonsággal vezethetsz.

1. Telefonálás

Bizonyára Te is megtapasztaltad már, hogy milyen érzés, amikor munkába menet hirtelen leáll a forgalom, és a gyalogosok gyorsabban tudnak haladni, mint az autók a dugóban. Sokan ezeket a helyzeteket használják fel arra, hogy elintézzenek egy-egy fontosabb telefonhívást.
De a legtöbbször azonban nincs arra garancia, hogy a beszélgetés a végére ér, mire meglódul a forgalom. Ilyenkor a sofőrök figyelme jelentősen lankad, és a legtöbb esetben nem képesek felvenni a környezetben lévő autósok tempóját.

A vezetés közbeni telefonálás az élmezőnyben helyezkedik el a közúti szerencsétlenségek kiváltásában. Sajnos még a mai napig előszeretettel fél kézzel vezetnek, miközben másik kezükben a telefont tartják. Ezt ma már a törvények is tiltják, és nem véletlenül. Egy ilyen szituációban ugyanis nem tudsz gyorsan reagálni egy esetleges hirtelen történésre, amely könnyen súlyos, vagy akár végzetes balesethez vezethet.

A megoldást már rég kitalálták, csak sokan nem élnek vele. Az autós kihangosítókat éppen az ilyen esetekre találták ki, hogy a vezetőknek ne kelljen a kormányt elengedni egy másodpercre sem, ha utazás közben telefonálni szeretnének.

2.Telefon nyomkodás

Az okostelefonok elterjedésével (legyen az bármilyen típusú is, mint például Huawei, LG, vagy Samsung telefon), illetve a mobil internet megjelenésével sajnos vezetés közben is lehetősége van az autóban ülőknek arra, hogy a vezetés helyett a telefonjuk nyomkodására koncentráljanak. Egy sms, vagy egy komment megírása hosszú másodpercekre eltereli a figyelmét egy sofőrnek, ami tragikus lehet a közlekedés során.

Az autós telefontartók nagy segítséget jelentenek abban, hogy ne kelljen a volán mögött a telefont a kézben tartani. Arra viszont mindenképpen fel kell hívjuk a figyelmet, hogy még egy ilyen kütyü mellett sem szabad hagyni, hogy a forgalomról elterelődjön a tekintet. Ezeket nem azért találták ki, hogy vezetés közben intézzük el az emailek megválaszolását, vagy megnézzük a kedvenc videóinkat. Elsősorban arra fejlesztették ki őket, hogy megkönnyítsék a navigációt, és a közlekedéshez szükséges információkat könnyebben el lehessen érni.

3. Fáradtság

Sajnos hosszú évek óta a balesetek egyik fő kiváltója a fáradtság, illetve a volán mögötti mikroalvás. Ez utóbbi nagyon megtévesztő tud lenni vezetés közben. Ilyenkor a sofőr azt érzi, hogy csak egy másodpercre szundikál el, holott a valóságban ez akár ennél sokkal hosszabb idő is lehet. Ez pedig bőven elég ahhoz, hogy áttérjünk a szemközti sávba, vagy letérjünk az útról és nekiütközzünk egy fának.