Milyen időközönként szoktál abroncsot cserélni? Sokan ezt a tevékenységet csak a téli és a nyári évszak között szokták megejteni, pedig bizony egyéb tényezőket is figyelembe kell venned, amikor autógumiról van szó.

Az abroncsok ugyanis folyamatos kopásnak vannak kitéve, ráadásul erre külön előírás is vonatkozik. Nyári abroncsoknál a minimum 1,6 milliméternyi profilmélységet kell elérned, míg a téli gumiknál 4 milliméter az ajánlott mutató.

Az 1,6-os profilmélység azonban csak akkor elfogadható, amennyiben 75 cm-nél kisebb átmérőjű abroncsai vannak az autónak. Buszt, vagy teherautót vezetsz, esetleg ilyen gépeket üzemeltetsz vállalkozásoddal? Akkor ezt a szabályt nem tanácsos félvállról venned…

A 75 cm-t meghaladó átmérőjű gépjárműveknél ugyanis a 3 milliméter a minimális profilmélység, mely kizárólag a nyári gumikra igaz.

Tudtad, hogy az előírt profilmélységnek a futófelület teljes szélességében el kell érnie a fenti értékeket? Bizony, a maximális biztonság az utakon ugyanis kizárólag így érhető el. Szerencsére a modern gumiabroncsokon legtöbbször úgynevezett kopásjelzők mutatják kis nyíllal, esetleg felirattal, hogy ideje lecserélned a gumidat.

Azonban pontosan mikor is kell ezt megtenned?

Általánosságban elmondható, hogy 2-3 milliméter profilmélység esetén már esedékessé válik a csere. Nem érdemes elhúznod az utolsó pillanatig a gumik cseréjét, hiszen így könnyen balesetveszélyessé válnak. Ne kockáztasd saját, családtagjaid, és autód épségét…

Az abroncsok kopása természetesen nemcsak a megtett kilométerektől függ, hanem a választott márkától is. Egy-egy abroncs ugyanis más-más kopási képet mutat.

Mi vállaljuk az abroncsaid átvizsgálását, valamint szükség szerint cseréjét is. Gördülj be hozzánk bizalommal: csergoszerviz.hu!