Franciaország sok éve minden téren fokozottan odafigyel a környezetvédelemre. Néhány éve ez okból Párizsból ki is tiltották az 1997 előtt gyártott autókat és motorokat. Ez a szabály 2017-től már a külföldi autósokra is vonatkozik, így a régebbi típusú gépjárműveknek tilos reggel 8 és este 8 óra között Párizs belterületén tartózkodniuk.

Ezzel együtt bevezették a környezetvédelmi matricát is, mellyel 6 kategóriába tudják besorolni az autókat. Ilyenkor többek között károsanyag-kibocsátásukat és a forgalomba helyezésük évét veszik figyelembe. A matricát az 1997 előtt gyártott autók meg sem kaphatják, így azok nem is közlekedhetnek már. Ez a megoldás nagy segítség abban, hogy kiszűrjék a hatóságok, hogy mely autóknak tilos a területen tartózkodniuk.

Az országban valóban nagyon ügyelnek a természetvédelemre így évről-évre új szigorításokat vetnek be az ügy érdekében.
Többek között úgy próbálják rávenni az embereket a környezetkímélőbb autók használatára, hogy több milliós büntetést szabnak ki a szabálynak nem megfelelő autókra.

2019. januárjától pedig a francia kormány a környezetvédelmi adózás keretén belül a 117 g/km szén-dioxid-kibocsátás feletti autók tulajdonosainak akár súlyos pénzbüntetést is kiszabhatnak majd. Minél magasabb egy-egy autó károsanyagkibocsátása, annál nagyobb pénzbüntetésre számíthatnak az autósok. Az összeg akár a 10 ezer eurót is elérheti, ami közel 3,5 millió forintnak felel meg.

Az európai kibocsátási normák szerinti besorolási rendszer minden EU-s tagállamban eladott autóra vonatkozik. Ennek megfelelően a környezetvédelmi előírások hazánkban is egyre inkább szigorodnak.

Ügyelj autód karbantartására, többek között a részecskeszűrő tisztítása se merüljön feledésbe, hiszen segítségével csökkenteni tudod az autó károsanyag-kibocsátását.

Hozd el hozzánk kocsidat egy alapos átvizsgálásra és kérd szakértőink segítségét.