Bármennyire is hangzik furán, de a KRESZ a kutyát rakománynak tekinti az autóban, így az erre vonatkozó szabályok vonatkoznak a szállításukkal kapcsolatosan is. A kutyákat azért szükséges megfelelően rögzíteni, hogy vezetés közben nehogy megzavarják a sofőrt, ugyanis ez meglehetősen balesetveszélyes lehet, akar csak a nem megfelelően beállított fényszórók. Ezen kívül a gazdiknak fontos kis kedvencük testi épsége is.

Kutya szállítása szakszerűen

Számos családnál a házi kedvenc ugyancsak az utastérben kap helyet, főleg igaz ez a kistestű kutyák tekintetében, de a nagyobbakat sem muszáj száműzni a csomagtérbe. Egy kombi autóban viszont az utóbb említett bizonyul a legbiztonságosabb megoldásnak. Vannak olyan hámok, amelyek biztonsági övcsattal vannak ellátva, ezekkel jellemzően úgy utazhatnak, mintha csupán becsatoltuk volna őket a biztonsági övvel. A legjobb, ha szállító bokszot választunk, legyen szó bármilyen termetű kutyáról. A nagyon kis méretű négylábúaknak elegendő lehet egy kis táska vagy kutyahordozó, de kisebb műanyag bokszok is kaphatóak. Ezeket akár online webáruházból is beszerezhetjük. A szállító dobozokat elhelyezhetjük a lábtérben, valamint az ülésen, utóbbinál fontos rögzítenünk az övvel.

Nem csak a kutyák kapcsán szükséges így eljárni, hanem a macskák, hörcsögök, tengerimalacok tekintetében is, hiszen a KRESZ szabályai alapján ők is rakománynak minősülnek. Megeshet, hogy kis kedvencünket nehéz hozzá szoktatni a bokszhoz, ilyenkor jól jöhet egy ínycsiklandó kutyatáp, amelyből pár szemet elhelyezhetünk a belsejében, ezáltal lényegesen könnyebb lesz megoldani a helyzetet.