Szerinted melyik a legikonikusabb rendőrautó a magyar utakon? Szerintem sokan mondanák erre cikkünk alanyát, mely bizony a jó öreg F Astra…
A történet 1997-ben indult, amikor 938 darab rendőrautót gyártottak le a szentgotthárdi üzemben, az akkori, első generációs, klasszikus F Astrákból. Érdekesség, hogy akkoriban az számított az Opel gyár legnagyobb sikerének a közbeszerzések terén.

Azok az autók viszont jócskán különböztek a széria Opelektől. Hogy miben is? Például névleg az 1.6-os motor 75 lóerő teljesítménnyel bírt, azonban már akkoriban rebesgették, hogy némileg fel lett húzva, hogy bírja az üldözéses „fogócskát”. Valamint az 1-2-3-as sebességfokozatok hosszabbra lettek méretezve, mint a „sima” F Astrának.

Emellett olyan plusz cuccokkal is telepakolták, mint a bőr belső, a kormányösszekötő, a száz amperes generátor, nagyobb akkumulátor, eltérő műszerfal, speciális rendőrségi antenna, valamint könnyebben tisztítható műbőr kárpit. A módosítások listája pedig tekintélyt parancsoló, hiszen közel 100 tételre rúg… Külön kiemeljük a 90 fokban nyíló ajtókat, melynek prózai oka volt, hiszen így könnyebben lehetett a megbilincselt bűnözőket a járműbe tessékelni.

Azonban a kerekek is eltérőek voltak, úgynevezett „bad road package” felnikkel, melyek a kátyúk, buckák során is bírták a gyűrődést. Erre pedig a hírhedt magyar utakon szükség is volt (van)… Az eltérő felnikhez még plusz adalék, hogy emiatt könnyebben lehetett kiszúrni az esetleg civilben szolgálatot teljesítő, de egyébként rendőr kivitelű Astrát.

Neked van tapasztalatod ezzel a típussal, vagy csak gyakran találkoztál vele az utakon anno? Minden országnak van jellemző rendőr modellje, és ami az Egyesült Államokban például a Crown Victoria (melyet több filmen is meg tudtunk csodálni), az itthon kétségkívül az Opel Astra F rendőrváltozata.

Léteznek fanatikusok, akiknél ilyen áll a garázsban (várjuk is fotóitokat Facebook oldalunknak küldött üzenetben, szívesen megosztjuk autótokat), azonban hozzánk a „hagyományos” klasszikus Opel típusokkal is tudsz fordulni, akár akkor is, ha már bőven 10 évnél idősebbek. Széles raktárkészletünknek köszönhetően garantáltan találunk hozzá alkatrészt, és a megfelelő bánásmódban részesítjük.