Rutinos vezetőként már biztosan tudod, hogy az autógumik profilmélységére oda kell figyelni, hiszen az abroncsok folyamatos kopásnak vannak kitéve, ráadásul erre külön előírás is vonatkozik.

Tudj meg többet a témával kapcsolatban és autózz egész évben biztonságban:

A nyári abroncsoknál a minimum 1,6-os profilmélységre kell odafigyelni, míg a téli gumiknál a 4 mm a bűvös szám. Ebben nincs semmi bonyolult, azonban azoknak, akik teherautót, vagy buszt vezetnek nem ezekre a számokra kell odafigyelniük. Ez esetben az 1,6-os profilmélység csak akkor elfogadható, amennyiben 75 cm-nél kisebb átmérőjű abroncsai vannak az autónak. Ennél nagyobbaknál 3 mm felel meg az előírásnak és ez is csak a nyári abroncsokra igaz.

Fontos tudni, hogy az előírt profilmélységnek a futófelület teljes szélességében el kell érnie a fenti értékeket. Segítségedre van az, hogy az abroncsokon legtöbbször már úgynevezett kopásjelzők mutatják kis nyíllal, esetleg felirattal, hogy a gumikat cserélni szükséges.

Hogy mikor érdemes lecserélni az abroncsokat?

Átlagosan 2-3 mm profilmélység esetén már esedékessé lesz, nem szabad elhúzni az utolsó pillanatig a gumik cseréjét, hiszen balesetveszélyessé válnak.

Az abroncsok kopása természetesen nemcsak a megtett kilométerektől függ, hanem a választott márkától is. Egy- egy abroncs ugyanis más-más kopási képet mutat.

Vizsgáltasd át autódat, hogy a nyár végeztével is legjobb formáját hozza.