A ResearchAndMarkets.com nemrégiben kiadott – elektromos autókról szóló – tanulmánya szerint a világon jelenleg majdnem minden tizedik értékesített autó elektromos. A trend előrejelzések szerint 2030-ra pedig minden második értékesített személyautó elektromos lesz. Valóban ez várható? Utánajártunk!

 

Az elektromos autók Magyarországon

Magyarországon látványos a növekedés, de óvatosan kell bánnunk a számokkal. Bár tény, hogy amíg 2020 január elsején „csak” 17 000 körüli volt a tisztán elektromos autók száma hazánkban, idén júliusra 32 000 (és a cikk írásakor valószínűleg elértük a 34 000-et) de ez még mindig nem éri el az összes értékesített autók 10%-át. A magyarországi trend tehát az, hogy egyre többen vesznek elektromos autót, egyre nagyobb kínálatból, de összességében még nem értük el az Európai Unió átlagát.

 

Ezért népszerű az elektromos autó

Rengeteg oka van az elektromos autók népszerűségének. Az állam támogatja az elektromos autó vásárlását, ami jelentős könnyítés és döntést befolyásoló tényező a leendő vásárlóknak. Növelte az elektromos autók népszerűségét az is, hogy a zöld rendszám miatt ingyen parkolhatnak az ország nagy részén, és az is, hogy az ország számos pontján jelenleg ingyen juthatnak áramhoz. Sok kritika érte az elektromos autók hatótávolságát, de a fejlesztések miatt ez folyamatosan nő, miközben kisebb a szervizigényük és alacsonyabb a fenntartási költségük. És persze sokkal kisebb az ökológiai lábnyomuk hiszen szinte nem szennyezik a levegőt káros anyag kibocsátással. Természetesen a gyártásuk során ez elkerülhetetlen.

 

Az Opel elektromos autó kínálata

Az Opel minden felmerülő igényre tud adni egy elektromos autó választ. Nemrég jelent meg a kategóriateremtő (SUM) Opel Roks-e mely egy extra mini városi elektromos autó, de már elérhető a piacon a tisztán elektromos Opel Corsa-e, a nagyobb testvére a Mokka-e mely egy elektromos SUV. Ha eggyel nagyobb elektromos kategóriára vágyunk akkor az Opel Grandland X Hibrid lehet alternatíva vagy választhatunk Vivaro-e vagy Zafira-e life modellekből is. Jövőre pedig érkezik az elektromos Astra is.

 

2028 a céldátum

Az Opel elkötelezett az elektromos autók mellett, ezért azt tűzte ki céljául, hogy 2028-ra az Opel modellek kivétel nélkül elektromos autók lesznek.

Bármilyen is az Opeled, ha szeretnéd, hogy átvizsgáljuk, vagy meghibásodott nyugodtan hozd el hozzánk, megjavítjuk: Opel szakszerviz vagyunk értünk az Opelekhez!