Bár mértékadó portálok szerint hazánk nincs a top 10 bortermelő ország között (a legutolsó listán a 14. helyen voltunk) tény, hogy világhírű boraink és bortermelő területeink vannak. Olyanok, amelyeket érdemes meglátogatni akár autóval is.

 

Borkóstolás autóval?

Nem tűnik jó ötletnek, pedig az. Tény, hogy lesz egy sofőr, aki nem kóstolhatja meg a bort a helyszínen, de úgyis hoztok haza, szóval nem ördögtől való. Azt viszont hangsúlyozzuk, hogy itthon 0 tolerancia van. Értjük azt, hogy 2 korty, 2 különböző borból nem árt meg, de tilos. Szóval a sofőr nem iszik ez alapszabály (majd bepótolja otthon)

De hova menjetek?

Etyek-Budai borvidék

Az etyeki borokról még az is hallott, aki nem borrajongó. Régen valóban Etyekhez tartozott a teljes budai borvidék és hegyvidék is, ma ez már inkább csak egy kedves jelző. Pesttől nincs túl messze, ezért leginkább a pestieknek ajánljuk, vagy akkor érdemes ellátogatni Etyekre, ha Pest környékén vagy. Csodaszép erdős út vezet oda, aminek a különlegessége, hogy a kultikus Üvegtigris büfékocsijánál is megállhatsz Tinnye és Piliscsaba között félúton. Az etyeki borok leginkább fehérek, de találsz köztük habzóbort is. Figyelmedbe ajánljuk a Nyakas Aligvárom-ot.

Kunsági borvidék

Az egyik személyes kedvencünk, hiszen még nem annyira divatosak, de remek borokat tudsz kifogni. Azt biztos tudod, hogy a Kunságon homoki borokat találsz hiszen nincsenek hegyek. Viszonylag nagy borvidék nem kötődik feltétlenül egy városhoz: zöme a Duna-Tisza közében helyezkedik el. Nagyon könnyű megközelíteni az ország egész területéről. De, hogy a borokról is beszéljünk: kadarka, cserszegi fűszeres mellett egy különlegességet a kunleányt is a figyelmedbe ajánljuk. Nagyon friss borok, az alapszőlőt is csak 1960-ban nemesítették.

Pécsi borvidék

Az ország bármelyik szegletéből is indulsz el lenyűgöző útvonalon fogsz eljutni a mecseki borvidékre, a Mecsek déli lejtőire, egészen Mohácsig. Itt a bőség zavara vár majd, hiszen egymást érik a neves és a feltörekvő pincészetek: a Gáspár, a Belwart, a Lisicza borház. Vörösbort, fehérbort és rozét is találsz. Nekünk kettő kedvencünk is van: a 2018-as Syrah, amely egy testes vörös, a Shunk Pincészetben találod, illetve a Borka Királyleányka a Planina borháztól: friss, kellemes és lágy bor, érzed benne a tavaszi napsütést.

Mátrai borvidék

Nem feltétlen kell Egerig elmenni ahhoz, hogy szenzációs borokat kóstolj az ország északi részén. A Mátrai borvidék lenyűgöző autós élmény, garantáljuk, hogy akármerről közelíted meg csodás úti élményben lesz részed. Gyöngyös a borvidék fővárosa, de olyan cuki kis helyekre is elmehetsz, mint Gyöngyöshalász, Gyöngyösoroszi. A kedvenc borunk (oké, a mi szívünk a vörös felé húz) a Föld és Ég Kékfrankos az N.A.G Borművektől. Nem baj, ha még nem ismerted, épp itt az idő megkóstolni.

Igen, jól láttad, nálunk az egri borvidék kimaradt, de csak azért, mert ott már (valószínűleg) voltál, vagy úgyis biztosan elmész majd.

Bármelyik úti célt is választod érdemes a hosszabb út előtt átvizsgáltatni az autódat, ne érjen útközben kellemetlen meglepetés.