Már gyerekkorodban is szeretted a sportkocsikat? Anno egy generáció találkozott velük autós kártyák lapjain, vagy éppen videójátékok, illetve matchboxok által. Te is közéjük tartozol? Ismerd meg most az egyik klasszikus, méghozzá a Chevrolet Corvette történetét.

1953-ban indult útjára a történet, a General Motors Chevrolet alosztálya saját standjára szánta a modellt a New York-i autókiállításon, prototípusként. Azonban a nagy érdeklődésnek köszönhetően belevágtak a sorozatgyártásba is. Így született meg az első generációs Corvette, vagyis a C1, kizárólag fehér színben.

Corvette C1

Corvette C1

Tíz évvel később követte a C2, mely már elérhető volt kupé változatban is a kabrió mellett. Azonban talán a ’68-as harmadik generációs modell volt az, mely legtöbbünknek eszébe jut a „Corvette” szót hallva. Nem meglepő, hogy egészen 1982-ig gyártották, és sokak számára az amerikai izomautó szinonimája lett. Csupán 1984-ben váltotta a C4, melyből olyan különleges kiadások is elkészültek, mint a 35. évfordulóra készített fehér, vagy az 1996-os Grand Sport változat, utóbbi tengerészkék színben, fehér csíkkal.

Corvette C2

Corvette C2

Dizájn terén aztán a C5 változást hozott, illetve egy rendkívül sokáig futó széria is volt, hiszen 1997-től 2004-ig gördültek le ilyen kocsik a gyártósorról. A lekerekített formatervet a szakírók is kiemelték, hiszen a megváltozott karosszéria kedvező légellenállásának, illetve az új motornak köszönhetően rendkívül kedvező fogyasztással bírt egy amerikai sportautóhoz képest.

Később a hatodik generáció tovább vitte a C5 orrmotoros kialakítását, azonban a kedvező fogyasztást már kevésbé, viszont ebből is elkészült a legendás Grand Sport változat. Érdekesség, hogy 2011-ben a Chevrolet bevezette „motorépítési élmény” programját, melynek keretében a leendő tulajdonosok részt vehettek az autójukba kerülő motor összeszerelésében, a kész járgányt pedig a Corvette-múzeumnál vehették át.

Corvette C7

Corvette C7

Jelenleg a hetedik generáció fut a Corvette-ből, immáron 2014 óta. Az új verziót igyekeztek a fiatalok számára is vonzóként kommunikálni, hiszen bármilyen hihetetlen, de Amerikában a Corvette egy ideje már az „öregek játékszereként”, valamint a „sikeres vízvezeték-szerelők járműveként” kezdett elhíresülni.

Ugyanakkor az elvitathatatlan, hogy ikonikus típusról beszélünk, melyet az Automobile magazin a 100 legmenőbb kocsit felsoroltató listájának élére helyezett, pontosabban az 1963 és 1967 között gyártott Sting Rayt. A Car and Driver olvasói pedig tizenegy alkalomból kilencszer egy Corvette-et választottak a legjobb autónak.

A Corvette egy igazi életérzés. A Chevrolet is partnereink közé tartozik, joggal vagyunk büszkék sikertörténetére. Hozd bátran hozzánk Chevy gépjárműved szervizre, tudjuk, hogy a patinás márka minket is kötelez. Tekintsd meg ajánlatainkat: https://csergoszerviz.hu/szolgaltatasok/karosszeria-javitas!