A mai napig sok kérdés merül fel az elektromos autókkal kapcsolatban: összegyűjtöttük a legégetőbbeket, a legtöbbször hallottakat és azonnal meg is válaszoljuk. Íme az elektromos autó kisokos.

 

Folyamatosan nő az elektromos autók száma

Döbbenetes tempóban nő az elektromos autók száma hazánkban. Tavaly novemberben – a cikk írásának a pillanatában ez a legutolsó adat – 1222 darab elektromos autót helyeztek forgalomba, így már összesen valamivel több, mint 42 000 elektromos (és hibrid) autó van a magyar utakon. Ám még mindig vannak kérdések.

1: Hogyan lehet tölteni?

Hazánkban a konnektorokban váltóáramot találsz, ami azt jelenti, hogy az áram másodpercenként 50-szer vált irányt. Ez tökéletes az összes elektromos háztartási gépünkhöz, de minden, ami akkumulátort használ annak egyenáramra van szüksége. Az elektromos autódnak is, ellenkező esetben az áram ki-be járna belőle, és ez (lássuk be) nem lenne szerencsés. Ezért a váltóáramot egy transzformátor segítségével egyenárammá kell változtatni ahhoz, hogy tölthesd a kocsit.

2: A hatótáv

A hatótáv azt mutatja meg, hogy hány kilométert tud az autód megtenni. Sokan ijesztően kevésnek találják a 400 vagy 500 kilométernyi megtehető utat, pedig az a Budapest-Bécs távolság oda vissza. A hatótávot persze sok tényező befolyásolja: ahogy vezetünk, amit használunk vezetés közben, az időjárás a forgalom, a vezetési stílusunk. Nem érdemes rajta aggódni, mert ha jobban belegondolsz nem is feltétlen vezetünk ennyit egy nap alatt.

3: Így növeld a hatótávot

Ha mégis, vannak trükkök, amivel az elektromos autók hatótávját lehet növelni: ha például nem fékezel hirtelen, hisz utána gyorsítani kell. Kitolhatja, ha nem megy a légkondi, a fűtés vagy éppen a rádió. Az útvonal tervezése is segíthet: nem mindegy, hogy hegyeken völgyeken keresztül jutsz el valahova, vagy teszel egy kis kitérőt, és sík a terep. A plusz súly a rossz keréknyomás mind csökkentik a hatótávodat.

4: Hogy működik?

Akkumulátort töltesz fel és az adja az energiát. Az elektromos autók nem használnak folyékony üzemanyagot, így nincsenek üzemanyagszivattyúk, üzemanyagvezetékek vagy üzemanyagtartályok (ezért olcsóbban lehet őket szervizelni és ritkábban romlanak el). Mivel elektromos árammal működnek, a kipufogócsövükből sem bocsátanak ki kipufogógázt.

5: Mennyi idő feltölteni?

Az elektromos autók töltési ideje különböző tényezők, például az akkumulátor mérete és töltési kapacitása alapján változhat. A hideg időjárás és más környezeti hatások szintén befolyásolhatják a töltési sebességet. Amíg egy Teslat akár 12 órán át is kell tölteni addig egy Opel Corsa-t akár 30-40 perc alatt is feltölthetsz 80%-ig egy villámtöltővel.

5+1: Nehéz karbantartani?

Nem. Sőt, egy elektromos autó kisebb valószínűséggel hibásodik meg, mint egy benzines vagy dízel autó, mivel kevesebb mozgó alkatrész van benne. Olcsóbb fenntartani is mert nincsenek benne kopó, forgó alkatrészek, még a fékek is kevésbé kopnak.

Természetesen időnként szervizelni kell őket, de ez nem gond, megoldjuk, hozd el hozzánk az elektromos Opeledet. Kattints: https://csergoszerviz.hu/ajanlatkeres