Új autó vásárlásakor napjainkban egyre többen döntenek az elektromos típusúak megvásárlása mellett, ugyanis sokaknak a fő szempont a környezettudatosság és a pénzügyi megtérülés. Erre tökéletes megoldást nyújt, ha napelemes rendszerekkel van kombinálva az egész. A megtérülés ebben az esetben rövidebb idő alatt bekövetkezik, ugyanis az üzemanyagért fizetnünk nem kell, ráadásul az áramért sem, a megújuló energia lényegében fedezi ezeket a fajta szükségleteket.

Azon felhasználók körében, akik a villanyautó vagy a napelemes rendszer telepítése mellett döntenek, meglehetősen sok a közös vonás. Amellett, hogy mind a két táborba tartozó egyének szeretnek kipróbálni új, innovatív technológiákat, fontos számukra a környezet védelme is, éppen ezért fő szempont számukra, hogy igyekezzenek csökkenteni a szén-dioxid-kibocsájtást.

A zöld rendszámos autókkal egyaránt lehet spórolni az üzemanyagon, a szervizelésen és az üzemeltetés költségein is. Országunkban nagyjából 800-900 elektromos töltőpont áll a zöld rendszámos autók rendelkezésére, de ez a szám a jövőben bővülni látszik. Nagy szerepe lesz az otthoni töltéseknek is, hiszen még nyár előtt fizetőssé akarják tenni a legtöbb töltési infrastruktúrát, de kényelmi szempontból is kedvezőbb, ha otthonunkban kerül erre sor. A villanyautós töltőket biztonságosan lehet üzemeltetni akár napelemes rendszerek segítségével is, ilyenkor nincs szükség külön összeköttetésekre sem. Ma már léteznek olyan napelemes inverterek, amelyek kifejezetten elektromos autókhoz lettek tervezve. Egyes innovatív napelem rendszerekkel a töltési idő lényegesen rövidebb lehet, mint a hagyományos módszerekkel, nem mellesleg egy beépített mérővel nyomon követhetjük az energiafelhasználást is.