Az elmúlt néhány évben sok bonyodalmat okoztak az autópálya matricák. Autónként eltérőt kell váltani, ráadásul van heti, havi, megyei, na és persze az éves. A tavaly ilyenkor vásárolt matricákról már sokan megfeledkeztek, ezért februárban tömegesen kezdenek el pótdíjat fizetni.

A hatályos jogszabályok értelmében az egy évre kiváltott típus január 31-én 24:00-ig érvényes. Abban az esetben, ha februárban felhajtottál a fizetős szakaszra, akkor bizony pótdíjat kell fizetned, amit jobb, ha minél hamarabb megteszel. Viszont, ha még nem léptél rá gépjárműveddel, akkor szerencsére elkerülted a büntetést, és máris megveheted az újat online.

Hasznos tanácsok

Amennyire csak lehetséges, már az év elején tervezd meg, hova szeretnél utazni. Amint megvagy vele, akkor kalkulálj a következők szerint: ha 2019-re úgy számoltál, hogy 40 ezer Ft-ból kijössz ingázásaid során, akkor nem szükséges éves matricát használnod. Kivéve persze, ha olyan kényelmes típus vagy, aki nem akar havonta újat vásárolni.

Heti vagy havi?

A kényelem itt már nem első számú szempont, tekintve, hogy mindig becsúszhat egy-egy nem tervezett autókázás. Fontos azonban tudni, hogy a heti matrica a nevével ellentétben nem 7 napra, hanem 10 napra szól, ennek tudatában kell a döntést meghozni. Ezt a választást viszont tényleg csak azoknak ajánljuk igazán, akik körülbelül havi egyszer lépnek fel a fizetős pályákra.

Mi a helyzet a megyei matricákkal?

Azok járnak jól ezekkel, akik viszonylag gyakran használnak egy bizonyos sztrádát. Egész évre érvényesek, és kisebb-nagyobb számolgatás után az is kiderül, hogyha valaki mégis egy másik megyébe lépne, akkor is jobban jár egy egyszeri időszakos matricavásárlással.

Akárhogy is választasz, tényleg alaposan gondold át, mert sokat tudsz spórolni egy jó döntéssel. A legfontosabb, hogyha sztrádára lépsz, legyen az autód felkészítve rá, hiszen a nagy sebesség mellett jóval veszélyesebb a vezetés. Mindig vizsgáld meg autód a hosszú utak előtt, probléma esetén pedig azonnal fordulj szakemberhez. Fordulj hozzánk Te is bizalommal, tapasztalatunk és elhivatottságunk az autók javítása terén a záloga annak, hogy nyugodtan vezethess.