Hogy állsz az autózáshoz? Kötelező helyváltoztatási mód, vagy hobbi és szenvedély is egyben? Ha utóbbi, akkor bizony fontos az is a sebesség és a gyorsulás mellett, hogy milyen érzés vezetni az autót. Ez az úgynevezett vezetési élmény, mely sok autót kultikus státuszba tud emelni, olyan régebbi típusokat is, melynél manapság már bőven létezik esetleg szebb, újabb, modernebb.

Milyen típusokra is gondolunk? Tervezzük ezeket elővenni a későbbiekben is, de a teljesség igénye nélkül az autósok ilyennek tartják az MX5-ös Mazdákat, a régi AE86-os Toyota Corollát, vagy a legújabb Ford Fiesta hatchback kiadást.

Ezt a fajta vezetési élményt több dolog is befolyásolja. Az autó kialakításán, erején kívül sokat nyom a latba a megfelelő műszaki felkészültség, valamint a gumik és a futómű állapota.

Emellett a megfelelő futómű beállítás csökkenti az üzemanyag fogyasztást és növeli a gumiabroncsok élettartalmát, teljesítményét is. A futómű beállítása a gumiabroncsok igénybevételét és kopását nagymértékben befolyásolja. A futómű elállítódása esetén a gumiabroncsok kopása megnő, így hamarabb kell őket cserélni, valamint az autóval történő közlekedés során a komfortérzet is lecsökken.

Kiváló kérdés, hogy mikor ellenőriztesd a futómű beállítását? A teljesség igénye nélkül, amennyiben:

  • egyenetlenül kopnak a gumiabroncsok
  • az autó valamelyik irányba húz
  • a kormánykerék nincs középállásban

illetve olyan mechanikai sérüléseknél, mint a járdaszegélynek ütközés, kátyúba hajtás, vagy fekvőrendőrön „fennakadás”, bizony felmerülhet a futómű beállítása, vagy javítás.

Fontos megemlíteni, hogy a futómű beállítás nem egyenlő a kerék kiegyensúlyozásával, mivel két különböző eljárásról beszélünk. A kerékkiegyensúlyozás alatt a kerék gördülése során fellépő vibráció kiküszöbölését értjük, míg a futómű beállításon a kerék szögeinek beállítását.

A kerékfelfüggesztés pontos beállítására különösen fontos figyelned, mivel a paraméterek elállítódása súlyos következményeket von maga után. Sokan nem szoktak kellő figyelmet szentelni a lengéscsillapítók állapotára, pedig amortizációjuk, illetve elhasználódásuk sokkal nagyobb terhelést ró a futómű többi alkatrészére, mely aztán súlyos anyagi kiadásokhoz vezet.

Éppen ezért ajánlott egy alapos átvizsgálást beiktatnod, amennyiben a gumiabroncs gyors ütemben kopik, autód pedig csúszik, vagy netán lesodródik az ideális nyomvonalról.

Hozd be hozzánk szeretett kocsidat futómű beállítás és javításra, számíthatsz ránk baj esetén is, villámgyorsan: https://csergoszerviz.hu/szolgaltatasok/futomu-beallitas!