Azt már sokszor hallottuk, tudjuk, hogy az autót fel kell készíteni a télre, a megváltozott útviszonyokra és körülményekre. Arról azonban sokkal kevesebb szó esik, hogyan kell felkészíteni az autódat a tavaszra? Íme, összegyűjtöttük, amiket mindenképpen érdemes ellenőrizned!

 

1. Alaposan (és kézzel) mosd le

A tavaszi felkészítés első lépése, hogy alaposan mosd le a kocsidat. Ezzel egyrészt eltávolítod a téli sót és a téli szennyeződéseket, másrészt azonnal látszanak azok az apró karosszéria hibák, horpadások, repedések, kezdődő rozsda, amelyeket a tél folyamán szereztél. Ha találsz ilyeneket akkor érdemes minél hamarabb kijavítani mert később komolyabb gondokat okoznak majd.

 

2. Cseréld vissza a gumikat

Ha téli gumi volt az autódon (ugye az volt?) akkor, ha a nappali középhőmérséklet eléri, vagy tartósan meghaladja a 7 Celsius fokot, eljött az idő visszacserélni a nyáriakat. Fontos, hogy nappali középhőmérséklettel számolj, azaz a reggeli a déli és az esti hőmérsékletet ad össze és a kapott összeget oszd el 3-mal. Ha magasabb a kapott szám, mint 7 akkor jött el a gumicsere ideje. (Extra tipp: ne 1-2 nap alapján dönts, várd meg míg tartósabban 7 fok fölé megy az átlaghőmérséklet)

 

3. Folyadékok

Ahogy a téli felkészüléskor ki kellett cserélned (például) a szélvédőmosót télire, tavasszal vissza kell cserélni nyárira. A téli ablakmosó a sót, a nedvességet és a latyakot és a tipikus téli koszt távolítja el hatékonyan, a nyári a bogarakat és a port. Amikor az ablakmosót cseréled közben próbáld ki az ablaktörlődet is. Ha tökéletesen töröl akkor oké, ha nem cseréld ki, fontos, hogy tökéletesen töröljön.

 

4. Az akkumulátorod

Télen nagy igénybevételnek volt kitéve az akksid, ezért most tavasszal érdemes megvizsgáltatnod, és akár elővigyázatosságból akár feltöltened, különösen akkor ha 4-5 éves, vagy idősebb. Ha elmulasztod akkor lehet, hogy éppen egy csípős tavaszi reggelen nem indul majd el a kocsid.

 

5. Fékek, lengéscsillapítók

Magad is ellenőrizheted, ha értesz hozzá, de ha biztos akarsz lenni a dolgodban akkor érdemes elhoznod hozzánk az autódat. A kátyúk, a rossz minőségű utak kárt tehettek bennük, elállíthatta őket, a gyakori fékezés pedig lehet, hogy komolyan igénybe vette a fékeket, kopottak, nem elég jól fognak.

 

6. Tükrök és a lámpák

A tavasz tökéletes alkalom arra, hogy megvizsgáld a tükrök állapotát és (akár egy családtag segítségével) ellenőrizd a fényszórókat, hátsó lámpákat, tolatólámpákat, féklámpákat, parkolófényeket, ködlámpákat és irányjelzőket. Ha profibb megoldásra vágysz hozd el hozzánk az autódat, szívesen beállítjuk a fényszórókat is.

Persze, szívesen átvállaljuk tőled a tavaszi átvizsgálást. Hozd el az autódat hozzánk és mindent ellenőrzünk. Bejelentkezéshez kattints ide: https://csergoszerviz.hu/ajanlatkeres