Neked vannak rossz szokásaid, amit sajnos elkövetsz autózás során? Az egyik legrosszabb ezek közül a folyamatos telefonozás, mely egyébként generációnk egyik rákfenéje is. A volán mögött azonban hatványozottan igaz mindez, hiszen itt akár emberélet is áldozatául eshet a telefonoknak…

Jelenleg pedig már a KRESZ is tiltja a készülék vezetés közbeni használatát, 2018 óta immáron egész Európában, szóval nyaralás során is érdemes észnél lenned, hiszen a külföldi rendőrök nem fognak kesztyűs kézzel bánni veled, ha telefonnyomkodáson kapnak a kormánynál.

Európában tehát tilos járművezetés közben telefonálnod, fényképezned, vagy az applikációkat használnod. Svédország zárta a sort, ami a jogszabályalkotást illeti, hiszen egészen 2018 februárjáig ez volt az egyetlen európai ország, ahol nem volt betiltva ez a tevékenység.

Statisztikailag kimutatható, hogy a balesetek egyik leggyakoribb okozója a vezetés közbeni telefonálás. Komoly bírságokkal számolhatsz, ha mégis megszeged a szabályt, hiszen akár több száz eurós bírságot is ki tudnak szabni rád.

Egy kis összehasonlítás: Hollandiában például 230 eurós bírság jár a vezetés közbeni telefonhasználatért, míg hazánkban „mindössze” 10-20 ezer forintos bírságra kell számítani, mely szintén „húsbavágó” összeg.

Lássuk, hogyan is hangzik pontosan a jogszabály. „A szabályszegéshez szükséges az is, hogy a gépjárművezető a kézben tartott mobiltelefon valamilyen funkcióját használja. A veszélyhelyzet kialakulásához bármilyen rövid időtartamú mobiltelefon-használat elegendő, így a mobiltelefon egyik gombja megnyomásának időtartama is.”

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy már azzal is szabálysértést követsz el, amikor azért nyomsz ki egy beérkező hívást, hogy ne telefonálj autózás közben. Az alkoholfogyasztáshoz hasonlóan itt is érvényesül tehát a „zéró tolerancia” elve.

Mindenképpen fontos, hogy tartsd be a szabályt, így megelőzve a telefonhasználat által létrejött baleseteket. Amennyiben mégis megtörtént a baj, akkor ránk ez esetben is tudsz számítani.

Segítünk neked autómentés szolgáltatásunkkal, emellett pedig tapasztalt szervizünk is rendelkezésedre áll. Fordulj hozzánk bizalommal: www.csergoszerviz.hu!