Nincs annál bosszantóbb, mint félúton a nyaralás úti célja felé – akár egy idegen országban – lerobbanni az autópályán, vagy ami még rosszabb: valamilyen isten háta mögötti elkerülő szakaszon, hegyen. Pedig könnyen megtörténhet. Zárjuk ki az ilyen hibalehetőségeket, íme, mit nézess át az autódon mielőbb hosszabb útra indulsz.
 

Miért éppen nyáron?

A magasabb, vagy akár extrém magas hőmérséklet, a hatalmas forgalom a nehéz – például hegyi – útszakaszok, a sok súly extrém módon igénybe vehetik az autódat és jelentősen megnőhet annak az esélye, hogy egy nem megfelelően karbantartott jármű lerobban. De mit tehetsz ez ellen? Összegyűjtöttük, hogy mire figyelj oda, mit nézz át az autón indulás előtt. (Vagy hozd el hozzánk mi is szívesen átvizsgáljuk, részletek itt: https://csergoszerviz.hu/szolgaltatasok/atvizsgalas
 

Az akkumulátor

Ez az, amire senki nem gondol. Tegnap is remekül működött, tegnap előtt is, mi baja lehetne igaz? Mi azt mondjuk, hogy hosszabb út előtt mindenképpen nézesd meg, ha kell töltsd fel az aksit (már az is gond lehet, ha akár egyszer nem indítja el a kocsidat), sőt, ha annyi idős akkor az is lehet, hogy érdemes kicserélni. Bosszantó valahol arra várni, hogy jöjjön valaki, aki bebikáz, vagy feltölti az aksidat, esetleg valahogy eljutni a legközelebbi boltba, venni egy újat.
 

A hűtőfolyadék

Mindenki látott már olyat, amikor egy autó az út szélén állva, gőzfelhőbe burkolózott, miközben a csüggedt tulajdonosok, várták a mentést. A hűtőfolyadék az ok. Kerüld el ezt a szitut egy rutin vizsgálattal, de fontos, hogy kétszer tedd meg. Egyszer az indulás előtt – például – két héttel. Nézd meg, megfelelően fel van-e töltve a tartály, ha nincs, töltsd fel. Aztán nézd meg indulás előtt pár nappal. Ha ugyanannyi van benne (nem tűnt el) akkor a rendszer okés, nincs gond, ellenőrizted. Ha kevesebb van benne az aggodalomra adhat okot: valahol folyhat a „hűtővíz”.
 

A klíma

Ha éber, fókuszált szeretnél lenni a nagy nyári hőségben is, akkor fontos, hogy az autós klímája jól működjön. Ha nem eléggé hűt, ha „büdös” vagy egyáltalában nem hűt akkor még gyorsan kitisztíttathatod, vagy feltöltettetheted (reméljük nem rossz, mert akkor meg is kell javítani). Természetesen klíma nélkül is lehet autózni, de miért nélkülöznéd?
 

A világítás és az izzókészlet

Lehet, hogy te már nem is emlékszel, de régen onnan tudhattad, hogy nem világít az autódon egy lámpa, hogy a szembejövők villogtak. A mai, modern autók legtöbbje ma már a műszerfalon jelzi, ha gond van. Semmiképpen ne indulj el úgy, a látni és látszani elvet kövesd. És bár az izzókészlet már nem kötelező tartozéka az autódnak, de jobb, ha van nálad, főleg hosszú úton.
 

Az olajszint, olajcsere

Képzeld el, hogy milyen extrém igénybevételnek van kitéve az autód motorja például akkor, amikor megpakolva, klímával, harmincöt fokban, hátul a két gyerekkel, hegynek felfelé mész. Nagyon fontos, hogy ilyenkor a motor kenése a lehető legjobb legyen, ezért, ha aktuális semmiképp ne halogasd az olajcserét (sőt, ha teheted egyszerűen cseréld le egy hosszabb út előtt).
 

Ezt tedd, ha mégis baj van

Ha az autó valamiért mégis meghibásodik a legjobb, amit tehetsz az, hogy mindenki kiszáll belőle, biztonságos helyre húzódik, akár az autótól messzebb is. Te mindent megteszel, amit a KRESZ elvár és segítséget hívsz. De ne kerülj ilyen helyzetbe. Inkább hozd be hozzánk az autódat és átvizsgáljuk, hogy ne érjen meglepetés.