A dízelüzemű autóknak a számos előny mellett van néhány hátrányuk is, ezek inkább hidegben jönnek elő. Olvasd el a cikkünket, tudd meg, hogy mire kell odafigyelned dízelüzemű autódnál ősztől tavaszig.

A dízeles autók nagyobb hatásfoka azzal a hátránnyal jár, hogy télen lassabban melegednek be. Ősztől tél végéig elsősorban az akkumulátor, az izzítógyertya és az üzemanyagszűrő érdemel kiemelt figyelmet.

A dízelmotoros autók leggyakoribb problémái a hidegben:

1. A hidegtől a gázolaj zavarossá válik a felszabaduló paraffintól, ez eltömítheti az üzemanyagszűrőt. Novembertől ugyanakkor a benzinkutakon már olyan gázolajat árulnak, amelyben a különböző adalékanyagok megakadályozzák az üzemanyag dermedését és a motor indítási nehézségeit. Ha ritkán használod a dízeles autód, és például augusztusban tankoltál utoljára, akkor ne a legnagyobb hidegben kezdd el újra használni a kocsit.

2. A párás üzemanyagszűrő befagyhat, ha a tankban év közben kicsapódó nedvesség megül a filteren. Ezt úgy kerülheted el, ha minden évben (például ősszel, az abroncscsere idején) ellenőrizteted egy szakszervizzel, szükség esetén pedig lecserélteted az üzemanyagszűrőt.

3. Előfordulhat, hogy hidegben nem indul a motor: ez jelezheti az izzítógyertyák problémáját is. A dízelmotor működése az üzemanyag öngyulladásán alapul: a motorba bejutó levegő összenyomódik, a hőmérséklete emelkedik – ha elég magas hőfokot ért el, akkor meggyújtja az üzemanyagot. Hideg időben viszont ezzel a módszerrel nem lehet elérni a szükséges hőmérsékletet, ezért vannak az izzítógyertyák: ezek melegítik fel az égéstérben a levegőt. Dízel autókban ezért érdemes ellenőrizni, szükség esetén lecserélni az izzítógyertyákat még tél előtt.

4. Hidegben, különösen városi autók esetében könnyebben lemerül az akkumulátor: a rövid távokon nem tud rendesen visszatöltődni, és persze a fűtés is eszi az áramot. A megoldás: ha teheted, vezess 10-15 kilométert, mielőtt letennéd éjszakára az autódat.

Mit tegyél meg a legnagyobb hidegben? Indulás előtt 1-3 percig melegítsd a motort (tovább inkább ne, mert az sem tesz jót neki). Hogy erre miért van szükség? A hideg hengerfej a hirtelen elinduláskor egyenlőtlenül felforrósodik – károsítja a motort, ha ez rendszeresen megtörténik.

Régen sokan tettek egy kis petróleumot vagy benzint is a dízelmotoros autójukba a gázolaj mellé, amitől ugyan könnyebben indulhatott hidegben a motor, de komoly károkat is okozott a motorban –Te inkább ne próbáld ki.

Cserélni kellene valamit az autódon, még mielőtt beüt a tél? Nálunk több mint 60.000 különböző alkatrész érhető el 24 órán belül.

Keresd meg a tökéletes alkatrészt, hogy egész télen biztonságban legyél.