Már biztos, hogy október elsejétől korlátozzák a fővárosi Euro 5-ös dízelüzemű gépjárművek forgalmát szmogriadó esetén. Nézzük meg, mit érdemes tudnod a változásokról!

Tavasszal döntött úgy a Fővárosi Közgyűlés, hogy korlátozzák, és egyben szigorítják a budapesti szmogrendeletet. A középpontban az Euro 5-ös dízelüzemű gépjárművek állnak, amelyek forgalmát jelentősen visszafogják majd, szmogriadó esetén.

De pontosan kiket érint kiváltképp és kiket kevésbé a változás?
A következő pár sorban, sokszor olvasod majd a „környezetvédelmi osztályú” kifejezést, így mielőtt tovább haladunk, tisztázzuk, mit is takar valójában. Minden gépjármű rendelkezik környezetvédelmi besorolással. A különböző kategóriákban való tájékozódást egy táblázat segíti és könnyíti, amelyből kikereshető, hogy a különböző motorokkal szerelt gépjármű, melyik környezetvédelmi osztály tagja.

Szóval, a 12-es, 13-as, 14-es környezetvédelmi osztályú gépkocsik együttes néven az Euro 5-ös dízelüzemű gépjárművekkel bővült a rendelet, így forgalmuk szabályozás alá kerül magas légszennyezettség idején.

A forgalomkorlátozás nem terjed ki a következő autókra:

  • 5-ös környezetvédelmi osztályú – vegyes hibrid, csak gázüzemű, csak elektromos meghajtású gépjárművek
  • 6-os környezetvédelmi osztályú  – Euro 3 benzines gépjárművek
  • 9-es környezetvédelmi osztályú – Euro 4 benzines gépjárművek
  • 14-es benzines környezetvédelmi osztályú – Euro 5 benzines gépjárművek
  • Valamint a 15-ös és 16-os osztályú járművekre, amelyek az Euro 6-osok, és üzemanyagtól függetlenek.
  • Az előbbieken kívül a személytaxi szolgáltatást végző autókra is vonatkozik a riasztás fokozatában meghatározott intézkedések köre.

Milyen eredményekkel jár a szabályozás?

Megbízható információink alapján a fővárosban és 74 külterületi településen, a használt gépjárművek 52 százalékát érinti a változás. A javasolt megszorítás, a dízelüzemű járművek, szennyezőbb modelljeire fokozottan kiterjed, pontosan a 88 százalékukra, ami az egész állomány 35 százalékát öleli fel.

Véleményünk szerint kimagaslóan előremutató az egyre szigorúbb szabályozások bevezetése, ami egy újabb lépés az egészségesebb fővárosi környezetért, így egy szebb, tisztább és zöldebb Budapest fog elénk tárulni a jövőben.

Októberben nem csak a szmogrendelet változik, hanem beköszönt a hidegebb idő is. Gyere el hozzánk és készítsd fel télre az autódat!