Hosszú autós túrára indulsz? Nyaralás belföldön, vagy esetleg országhatárokon túl? Ilyenkor kulcsfontosságú, hogy mindig számítani tudj négykerekű társadra, hogy ne a legrosszabb pillanatban hagyjon cserben. Volt már neked ilyen? Amikor sírnak a gyerekek, mindenki ideges és türelmetlen, te pedig ott az autópálya szélén állsz neki kereket cserélni…Az ilyen helyzeteket tudod elkerülni azzal, ha tüzetesen átvizsgáltatod kocsidat a nyári nyaralás előtt.

Elsőként érdemes a gumikat ellenőriztetned. A téli gumi ilyenkor már nagy hiba, de ügyelned kell a megfelelő profilmélységre is. Szakértők szerint a 3 milliméternél alacsonyabb profilmélységű nyári abronccsal nem szabad elindulnod, mert balesetveszélyes. Plusz adalék még, amire érdemes odafigyelned, a guminyomás, hiszen az alaposan megpakolt autóknál – 5 utas, teletömött csomagtartó – magasabb nyomást kell alkalmaznod, mint normál esetben.

Ügyelned kell a folyadékok szintjére is. Az elfolyó hűtővíz kellemetlen meglepetéseket, és lerobbanást okozhat, de a motorolaj- és a fékfolyadék szintre is figyelj oda. Felmérések alapján egyébként az autós meghibásodások jelentős részét ezeknek a hiánya okozza nyáron.

Nem szabad megfeledkezned a lámpákról sem. Nyáron ugyan sokáig világos van, azonban ez nem jelenti azt, hogy nincs szükség a fényszórókra. Tompított-, távolsági- és a menetjelző lámpád is működik? Na, és mi a helyzet a tolató-, a fék- és a ködlámpával? Ellenőrizd mindet egyenként, mert bizony a rendőrök nem lesznek elnézőek, különösen igaz ez a külföldi rendőrökre. Illetve örök klasszikus még az izzókészlet is, érdemes biztosra menned, és annak a meglétét is ellenőrizned. A klímarendszerről pedig már írtunk előző blogcikkünkben, melyet ezen a linken tudsz elolvasni.

A kötelező kellékekről sem szabad megfeledkezned. Egészségügyi láda, elakadásjelző háromszög, valamint egy láthatósági mellény mindenképpen kapjon helyet a csomagtartódban. De a tűzoltókészülék, a pótkerék, az emelő és egy szerszámkészlet is hasznos tud lenni baj esetén.

Állj készen az autós nyaralásra, és szerezz be hozzá minden szükséges kelléket, valamint hozd el autódat egy alapos átvizsgálásra és szervizre. Légy biztonságban az utakon, nyaralás során is: www.csergoszerviz.hu!