Régebben egyszerűbb volt a kérdés, dízel- vagy benzin üzemű? Napjainkban ez a kérdéssor bővült a hibrid és az elektromos gyártmányú járművek miatt. Míg 6-7 évvel ezelőtt a benzines vásárlások nem sokkal előzték meg a dízel járműveket, mára ez teljesen megváltozott.

Mit mutatnak a számok?

A dízel eladások mennyisége 2012-től indult csökkenésnek, de a legdrasztikusabb visszaesést a tavalyi év mutatta. Ezzel arányosan a benzinüzemű autók értékesítése folyamatosan növekedni látszik. A két legnagyobb „versenytárs” mellett meg kell említeni a hibrid járművek 2015-től történő értékesítésének emelkedését.

A használt autók esetében csak 2018-től kezdtek alulmaradni a dízelek, bár 2013-tól már érezhető volt a csökkenés. De a hibridek vásárlásának növekedése itt is jelentős.

Mi vezetett ide?

A dízel autók ára magasabb, ám alacsonyabb üzemanyagára miatt ez a befektetés néhány év alatt megtérül. Ez az elmélet felborulni látszott az elmúlt évek üzemanyagárának növekedése miatt. Egyes országok tudatosan hozták meg ezt a döntést, a dízel eladások csökkentése érdekében.
Nem is beszélve az elmúlt években kitörő botrányokról, melyek értelmében egyes gyártók olyan szoftvereket telepítettek az autók rendszerébe, amelyek meghamisították a káros anyagok kibocsájtására vonatkozó adatokat.

Az eladások csökkenéséhez az is hozzájárul, hogy egyes országok, mint Norvégia, Franciaország és Nagy-Britannia már az elektromos autókra való átállásra készül, és számos európai városban korlátozások vannak érvényben az emissziós szabványokra utalóan.
Hogyan tovább?

Napjainkban egyre több ország kezd fokozott figyelmet fordítani a környezetkímélésre, és a fenntartható fejlődésre, így nem hagyhatták figyelmen kívül a már említett botrányokat.

A tendenciákat figyelembe véve néhány éven belül jelentősen lecsökkennek a dízelek, a hibridek egyre nagyobb teret hódítanak, így a jövőben reménykedhetünk a káros-anyagkibocsájtás csökkenésében, és egy élhetőbb környezetben.