Nem kérdés, hogy valamikor ősszel lecseréljük az autó abroncsait. De mi a különbség a nyári és a téli gumi között? Miért elengedhetetlen, hogy gondoskodjunk az évszaknak megfelelő abroncsról? Mikor érdemes cserélni?

Ősszel az autózás extra figyelmet kíván – augusztus és október között történik a legtöbb baleset az utakon. Ez összefügg az időjárással, látás- és útviszonyokkal, valamint azzal, hogy sajnos sok az olyan autó, amit nem készítenek fel a változásokra.

Kiemelt szerepük van az abroncsoknak, ezek biztosítják a megfelelő tapadást az úton. Miért jobb a téli gumi a hidegben? Egyrészt lágyabb anyagból készül, hogy alacsony hőmérsékleten is megőrizze a rugalmasságát (ez a nyári melegben nagyon gyorsan elkopna). Másrészt a téli gumi tagoltabb profilja abban segít, hogy az abroncs a nedvességet könnyebben elvezesse, és jobban tapadjon az úton.

Sokszor találkozhatunk négy évszakos gumikkal. Ezek természetesen a nyárinál jobban teljesítenek nedves és hideg, esetleg havas vagy jeges úttesten, de a kapaszkodóképességük nem ér fel a téli gumikéval.

Mikor kell lecserélni a nyári gumikat télire? Az általános szabály az, hogy akkor, amikor az átlaghőmérséklet 7 °C alá esik. Ugyanakkor jobban jársz, ha az átlaghőmérséklet helyett azt veszed figyelembe, hogy Te hány fokban használod az autódat: korán reggel és este értelemszerűen hidegebbek az utak, mint mondjuk délután. Azzal mindenesetre nem lőhetsz mellé, ha már 11 °C alatt télire váltod a nyári szettet.

Tudjuk, hogy strapás lecseréltetni a gumikat, de a biztonságunkért ennyit meg kell tenni. Ha pedig úgyis a szervizben hagyjuk az autónkat egy időre, akkor érdemes kihasználni az alkalmat egy általános átvizsgálásra is.

Hozd hozzánk az autódat: kedvezményesen átvizsgáljuk, és a gumikat is lecseréljük. A szolgáltatás része többek közt a külső és belső lámpák, a folyadékok, a futómű és a fékek ellenőrzése.

Vállaljuk Opel, Ford, Chevrolet és más típusok átvizsgálását is. Legyél biztonságban minden időben: használd ki az akciónkat, kérj időpontot most.