Néhány ismerettel mindenképp rendelkeznünk kell ahhoz, hogy biztonságosan használjuk az autónkat. Mi megkönnyítjük a dolgod azzal, hogy sorra vesszük a leggyakoribb jelzéseket, amiket a műszerfalon látsz, így tudni fogod, hogy mikor muszáj megállnod, és mikor elég a következő utadon felkeresned a szervizt.

Az autónk elindításakor egy-két másodpercre felvillannak a lámpák a műszerfalon – a baj ott kezdődik, ha valami égve marad, vagy vezetés közben kezd el világítani, rosszabb esetben villogni.

Az ikonok színeinek jelentésük van: a kéken vagy zölden világító ikonok csupán visszajelzést adnak (pl. arról, hogy milyen lámpa ég), míg a narancssárgák olyan hibára figyelmeztetnek, amelyek közvetlenül a közlekedésre nem veszélyesek, de figyelmet igényelnek. Villogó vagy piros jelzések esetén azonnal félre kell állni, ezek vészjelzések.

  1. A lehető leghamarabb állj meg akkor, ha a hűtőfolyadék túlmelegedett – ha olyan a terep, esetleg üresben gurulj még megállás előtt, és megállás után alapjáraton járasd egy ideig a motort. Mielőtt ellenőriznéd és pótolnád a hűtőfolyadékot, várd meg, hogy a motor lehűljön, hiszen a kicsapó pára égési sérüléseket tud okozni.
  2. Ha kigyullad az alacsony olajszintet jelző lámpa, akkor pár percen belül állj meg, és töltsd fel motorolajjal az autódat – lehet, hogy még sokáig nem vennél észre semmi problémát, de a motor károsodását kockáztatod, ha nem pótolod a motorolajat. Ehhez hasonló, de súlyosabb probléma az alacsony olajnyomás: ha a motorolaj utántöltése nem segített, akkor ne haladj tovább – hívd autómentőnket.
  3. Másik gyakori jelzés a „check engine” (ezt feliratként vagy egy akkumulátor ikonjaként látod). A töltésvisszajelző felgyulladása a műszerfalon az akkumulátorban vagy a generátorban jelent hibát – vidd szervizbe az autót ahhoz, hogy felderítsék és orvosolják a hibát. Ha a lámpa villog, akkor semmiképp se folytasd az utad.
  4. A motorhiba ikon felvillanása nem gyerekjáték: haladéktalanul vigyük szervizbe az autót.

Dízel autók esetében van még néhány speciális jelzés a műszerfalon, ilyen például a részecskeszűrős dízeleken a részecskeszűrő ikonja. Ha ez felgyullad (esetleg villog), akkor keressük fel a szakszervizt – a Csergőnél vállaljuk a dízel részecskeszűrő (DPF) tisztítását is, amely egy költséghatékony megoldás a probléma orvoslására.

Autózz biztonságban – mi segítünk benne. Keresd szervizünket!