Ezúttal kissé talán sejtelmes címünk a Ford, illetve a Chevrolet márkák eredetére utal. Előbbit vélhetően senkinek sem kell bemutatnunk, de azért a Chevy is patinás hagyományokkal bír, tekintsük is át őket.

A Ford-T modell igazi klasszikus, melyet általában a történelemórákon is tanítanak, mint az első, sorozatgyártásban készített gépjármű. Henry Ford honosította meg ezt az eljárást, mely lehetővé tette azt, hogy egy terméket a korábbinál jóval nagyobb számban tudjanak legyártani, hatékonyabbá téve és automatizálva a folyamatokat. Fordhoz köthető egy másik híres idézet is, miszerint „vevőink minden színigényét ki tudjuk elégíteni, ha fekete kocsit rendelnek.”

Érdekes adalék a történetben, hogy van magyar érintettsége, hiszen a magyar tervező, Galamb József keze munkáját dicséri a híres T-modell, mely forradalmasította az autógyártást is, hiszen a korábbi 12 órás gyártási folyamatot másfél órára rövidítette le. Nem véletlen tehát, hogy a T-modell lett az évszázad autója. Sokáig megdönthetetlen volt az a rekord, hogy 15 millió darabot készítettek belőle, és ez a kocsi volt az első, mely valóban nagy számban jelent meg az utakon, megfizethető árának köszönhetően. Galamb József élete fő műveként hivatkozott rá, abszolút érthető módon.

Lássuk most a Chevrolet olyan újítását, mely alapjaiban formálta újjá az autók gyártását. Hozzájuk köthető a 8 hengeres, tömör építésű nyomórudas motor, azaz ismertebb nevén a Small Block V8, mely jócskán lecsökkentette a motorblokk méretét, lehetőségek széles tárházát megnyitva a tervezésben. Mindezt az új öntési eljárás tette lehetővé.
A kocsi akkor 162 lóerőre volt képes, mely nem hangzik soknak – azonban 1955-ről beszélünk. A motortípus viszont, (kisebb-nagyobb változtatásokkal ugyan), de egészen a kilencvenes évekig fennmaradt.

Hozzád a Ford vagy a Chevrolet márka áll közelebb? Esetleg mindegyikhez volt már szerencséd? Hozzánk bármelyik típussal bátran tudsz fordulni, hiszen az Opel mellett leginkább ezekre a márkákra specializáltuk magunkat. Keress minket bátran elérhetőségeink bármelyikén, vagy töltsd ki adatlapunkat, és kérj árajánlatot, hogy tudd, pontosan mire számíts. Válaszd a Csergőt ajánlatkéréshez!