Mindig is érdekelt, hogy pontosan mi történik egy műszaki vizsga során? Esetleg arra is kíváncsi vagyok, hogy mik azok a sarkalatos pontok, amelyeken könnyen megbukhat az autód? Olvasd el cikkünket, és minden kérdésedre választ kapsz.

A műszaki vizsga során először az okmányokat ellenőrzik, majd azt, hogy van-e érvényes biztosítás az autón. Ezután kívülről felmérik az autó állapotát: pl. az üvegeket, a karosszéria állapotát (a rozsdafolt nem akadály, de egy lyuk már igen).

A műszakiztató elvégzi a kocsi elektromos öndiagnosztikáját, megnézi a futómű és a kormány holtjátékát, és olajszivárgások jeleit keresi. Ellenőrzi a féket és a futóművet, valamint azt is, hogy mekkora az autó környezetterhelése.

A sikeres műszaki vizsga egy további feltétele, hogy a személyautód tompított fényszórója legalább 40 méterig megvilágítsa az utat, ez aligha teljesül, ha a lámpa búrája már mattra kopott.

A helytelenül beállított fényszóró veszélyessé teszi a vezetést, hiszen vagy elvakítod a szembe jövőt, vagy Te nem látod elég jól az utat – ezért a műszaki vizsgán erre is figyelnek.

Az autó hibáit a vizsgáztatók rangsorolják. Kisebb hibának számít az, ami a jármű biztonságát és a környezetterhelést nem befolyásolja – ha ezek közül az egyik megvalósul, akkor már komoly hibáról beszélhetünk. Ennél még súlyosabb a veszélyes hiba, ami annyit tesz, hogy az autód a közúti biztonságra közvetlen és azonnali veszélyt jelent, vagy olyan hiányossága van, amely a környezetterhelést veszélyesen befolyásolja.

Zöld rendszámos autód van? Jó tudni, hogy az érvényes műszaki vizsga előfeltétele az érintésvédelmi jegyzőkönyv, ezzel kell a műszakin megjelenned.

A következő műszakid előtt hozd el hozzánk az autódat: vállaljuk a műszaki vizsgára való felkészítését és vizsgáztatását.