Odaállsz a benzinkúthoz, tankolsz, fizetsz. Nincs ebben semmi különös a magyar autósok százezrei teszik meg ezt, minden egyes nap. De miért éppen ennyit fizetsz egy liter benzinért? Milyen tételek vannak benne? Félinformációk után íme az igazság ebben a cikkben. Olvasd el!

 

Hol, mennyi?

Mielőtt kivesézzük az aktuális üzemanyagárakat íme néhány érdekesség. A világon (a cikk írásakor) Venezuelában (alig 0.1 dollár) Líbiában (0,11 dollár) és Iránban (ahol 0,2 dollár) a legolcsóbb a benzin. Őket Algéria és Kuvait követi a maga 1,1-1,2 dolláros árával de tudnod kell, hogy ezek gallon árak, ami azt jelenti, hogy Venezuelában 3,8 liter benzin kerül 10 centbe. Ott tulajdonképpen olcsóbb a benzin, mint a víz.

Európában Oroszországban a legolcsóbb a benzin (0,88 euro) hazánkban az ársapka nélkül 1,6 Euro míg Görögországban és Norvégiában bőven 2,6 felett van. És már liter a mértékegység.

 

A Brenttől a kutakig?

A benzint kőolajból állítják elő. Ha előveszel egy 30-40 évvel ezelőtti térképet hazánkban találsz néhány kőolaj lelőhelyet, ne firtassuk mi lett velük. Tény, hogy a kőolaj kitermelés egy kifejezetten olcsó művelet, viszont nem megújuló energia: ha találunk kőolajat, kitermeljük és elfogy, akkor az a lelőhely bezár.

 

Miből áll a benzin ára?

Brent hordónkénti olaj ára (erről már biztosan hallottál) az egyik meghatározó tényező. A Brent olajat az északi Tengeren termelik ki, sweet olaj, egy hordóban pontosan 159,98 liter van. Amikor tehát azt hallod, hogy a Brent olaj ára hordónként 25 dollár (vagy éppen 86 dollár, ez a világpiaci helyzettől függ) ez erősen befolyásolja a benzinárat.

Egy hordónyi Brent olajból 40-42 liter tiszta benzin nyerhető ki. Így már különösen fontos, hogy 25 dollárért jutunk hozzá 40 liter benzinhez, vagy 50 dollárért. Ahogy az sem mindegy, hogy egy dollár 400 vagy 320 vagy 500 forint.

Mondjuk, hogy jól állnak a csillagok, erős a forint és alacsony az olaj világpiaci ára: ez azt jelentheti, hogy egy liter benzin (például) 180 forint.

Csakhogy a benzinnek van egy 21%-os áfája (naná, az államnak nagy üzlet, hogy folyamatosan tankolunk) és jövedéki adó is terheli, amit a NAV állapít meg. Ez is jelentős tétel, akár 100-150 forint is lehet literenként.

Valószínűleg nem hallottál róla, de van egy Magyar Szénhidrogén készletező Szövetség. Mi nem teljesen értjük mit csinál, de literenként 4 forintunkba kerül. És persze a benzinkútnak is meg kell élnie valahogy, általában 12% a jutalékuk, ami 60-70 Forint. Minél drágább a benzin, nekik annál jobb.

Van még néhány bonyolult tétel (Mol finomító árrés, a szállítási költség,) ami összességében kiadja a benzin mindenkori piaci árát, ami a cikk írásakor nem mérvadó (hiszen hatósági áras) de mindig tudjuk, hogy mennyi lenne az eredeti ár.

Ha átvizsgáltatnád, elromlott vagy túl sokat fogyaszt keress minket: https://csergoszerviz.hu/