Januárban Magyarországon is bevezetésre került az E10-es benzin, mely az úgynevezett E5-öt váltja a 95-ös üzemanyagnál. Mostani blogcikkünkben a cserével kapcsolatos tudnivalókat gyűjtöttük össze Számodra.

Na de mi is pontosan az E10? Ez egy legfeljebb 10 térfogatszázalék biokomponens-tartalommal rendelkező üzemanyag, mely így megfelel az MSZ EN228 szabványnak. Mindezt az olajtársaságok legtöbbször bioetanol, azaz etil-alkohol hozzáadásával érik el.

A váltás mögött az Európai Unió, pontosabban annak megújuló energia törekvései állnak. A bioetanol égése során szén-dioxid szabadul fel, melyet az előállításhoz használt növény egyszer már megkötött a légkörből. Ennek az égetése összességében 60-70 százalékkal kevesebb szén-dioxid kibocsátással jár a nem megújuló forrásból származó, kőolaj alapú benzinhez képest. A legtöbb benzinkút egyébként már decemberben átállt az E10-es üzemanyagra.

E10 benzin

E10 benzin

Na de gondoltad volna, hogy a váltással Magyarország is jól jár? Pedig így van, hiszen hiszed vagy sem, de földrajzi adottságaink és mezőgazdaságunk miatt bioetanol-nagyhatalomnak számítunk, ugyanis magas nálunk az egy lakosra jutó előállított mennyiség (melyet leginkább takarmánykukorica felhasználásával készítünk).

A legfontosabb, vásárlókat érintő kérdés azonban az, hogy mely autókat nem szabad használni az új üzemanyaggal. Ezt legkönnyebben a magyar fejlesztésű https://e10check.hu/ honlap segítségével tudod leellenőrizni, akik adatbázisában már több, mint 35 ezer típus szerepel. Általánosan azonban elmondható, hogy 15 évesnél fiatalabb kocsi esetén nincs mitől tartanod.

No de mivel is jár a váltás? Az autód fogyasztása jellemzően nem fog változni, hiszen arra az oktánszám hat inkább, és kevésbé a fűtőérték. Amennyiben esetleg 20 évnél idősebb, veterán gépkocsival rendelkezel, akkor pedig jó hír, hogy a magasabb oktánszámú, 98-as és 100-as üzemanyag továbbra is E5-ös marad.

Ne csak az üzemanyag kapcsán figyelj oda azonban autódra, hanem egyéb folyadékok cseréjekor is. Legyen szó motorolajról, kormányszervó-, hűtő-, valamint fékfolyadékról, mi állunk rendelkezésedre, több mint 25 éves szakmai tapasztalatunkkal.

Keresd szerviz szolgáltatásainkat bátran!