Szerinted melyik a legnépszerűbb magyar autó? Biztosan elhangzik a Suzuki Swift, illetve az Opel Astra, de tuti tipp a Ford Focus is. A cikkben most ezt a típust vesszük górcső alá.

A Focus legnagyobb előnye, hogy rendkívül sokoldalú. Igazi középkategóriás családi kocsi, mindennapi használatra, mely már több ráncfelvarráson átesett, ráadásul az autósportban is letette a névjegyét, mindenki emlékszik a Martini festésű, kék-piros-fehér Focus WRC-re.

Maga a „civil” Focus 1998-ban jelent meg, és az Escort, valamint a Mondeo szerepét vette át, mint a márka zászlóshajója. Jelenleg a negyedik generáció fut a típusból, 2018 óta, de a magyar utakon jellemzően azért ennél idősebb változatokkal tudsz találkozni.

A legnépszerűbb generációk az első, valamint a harmadik. A klasszikus Focus 1998-ból elérhető volt háromajtós, négyajtós szedán, valamint ötajtós verzióban is. 2004-ben jelent meg az utódja, mely azonban sokkal nehezebben volt vezethető, mivel nagyobb és súlyosabb volt, mint az első Focus.

Az úgynevezett MK3 volt az első, melyet egyszerre adtak ki a tengerentúlon, valamint Európában is, változatlan formában. Az ikonikus ferdehátú Focus mellett elérhető volt az ötajtós kombi verzió is, rögtön a megjelenéskor, 2010-ben. Ijesztő belegondolni az idő múlásába, hogy már ez is több, mint 10 éve volt…

Ez a generáció már modernebb volt kinézetre is, illetve az utastér és a műszerfal is fel volt szerelve szórakoztató technológiákkal. Az első év típushibája a motorháztető alatti rozsdásodás, mely nagy mértékben befolyásolta a 2010-es Ford Focus szerviz intervallumok idejét.

2014-ben érkezett ebből az MK3-ból egy új változat, megváltozott külsővel, itt az autó elejét szabták át a Ford vezető mérnökei, a sportosabb megjelenés miatt.

A legfrissebb és legmodernebb pedig a 4. generációs Focus, a 20. születésnap alkalmából, 2018-ban. Ebből is létezik a Ford Focus Sedan, valamint a Ford Focus Combi kivitel.

Neked is ilyen autód van? Mennyire vagy vele elégedett? Amerikában a Fordra tekintenek úgy, mint nálunk a Suzukira, hogy egy igazi népautó, jó ár-érték aránnyal, mely strapabíró és megbízható is. Éppen ezért ideális családi kocsinak, de akár első autónak is, jogsi után.

Nagy választék mutatkozik a kasztni terén is, hiszen elérhető a klasszikus, a szedán, vagy a kombi. Emellett mivel egy népszerű autó, így nem nehéz alkatrészt találnod hozzá – főleg, ha hozzánk fordulsz.

Azonban természetesen léteznek jellemző típushibák is. A legproblémásabb a második generációs, melynél be tud ázni a gyújtás, meghibásodik a szervó, a lengőkar, illetve a már említett műszerfal rozsdásodás.

Focusod van, és te is találkoztál már ezekkel a gondokkal? Hozd be hozzánk egy átvizsgálásra vagy szervizre: www.csergoszerviz.hu!