Te tudod, hogy mit jelent a kettős lendkerék? Hallottál már erről az alkatrészről? A használtautó-piacon mozgók számára bizonyára nem ismeretlen a fogalom.

A kettős tömegű lendkerékre leginkább régebbi dízelautó esetén kell rákérdezned. Ezzel könnyedén zavarba tudod hozni az eladót, hiszen drága a csere, ráadásul meglehetősen nehéz kiszúrni a hibát is. Most eláruljuk, hogy konkrétan mi a funkciója a kettős lendkeréknek, mik az árulkodó jelek hiba esetén, illetve milyen alternatívák jöhetnek szóba a cserét illetően.

A kettős tömegű lendkerék a változó nyomaték és a sebességváltáskor fellépő nyomatéklökések által keltett lengéseket nyeli el. Ha megfigyelted már régi dízel autó vezetésénél, hogy induláskor remeg a kasztni, akkor már tudod, hogy miről van szó.

Ez az alkatrész felel továbbá azért is, hogy a rezgés minél jobban el legyen szigetelve az utastértől és az erőátviteli rendszerektől. Így már könnyen láthatod, hogy ez a vezetési élményért, és az utazás közbeni kényelemért is felel.

De honnan tudod, hogy meghibásodott ez az alkatrész? Könnyű észlelned, hiszen amikor a kettős tömegű lendkerekünk már a végét járja, azt az indulásnál és leállításnál hallható hangos csattanások jelzik. Az utolsó stádiumban pedig kézzel (vagyis lábbal) fogható a bizonyíték, hiszen a kuplung a szokásosnál sokkal mélyebben fog majd. Ilyenkor már nem halogathatod tovább a csere időpontját.
Lelkes önjelölt amatőr szerelők ilyenkor nemes egyszerűséggel összehegeszthetik a tönkrement lendkerék két felét. Ezzel csak az a baj, hogy így tönkremegy szinte az összes környező alkatrész, mely nagymértékben csökkenti autód értékét.

Ezt elkerülve, fordulj inkább hozzánk 😊 Mi a sebességváltó levétele után szakszerűen kicseréljük a kettős tömegű lendkereket és átvizsgáljuk, hogy a kuplungtárcsa és kuplungszerkezet mennyire sínylette meg a betegeskedő lendkeréket.

Gondolkodj felelősséggel, és hozd meg a legjobb döntést: ha induláskor és leállításkor hangos csattanásokat hallasz, minél előbb hozd el hozzánk autódat. Kérj ajánlatot szerviz szolgáltatásunk igénybevételéhez akár már most.