Fordod van? Szerinted melyik az amerikai gyártó leghíresebb típusa? Többen rávágják a Mustangot, népszerű jelölt lehet a Focus, vagy akár az Escort, de kisautók híveinek ott van a Fiesta is. Azonban nem érdemes elfeledkezned a Mondeoról sem…

Ez a klasszikus típus már több ráncfelvarráson is átesett. Első inkarnációja a kilencvenes évek elején jelent meg, a Ford pedig családi szedánnak szánta, bár elérhető volt kombi, valamint hatchback kivitelben is. De azért a Mondeóról mindannyian a klasszikus négyajtós változatra asszociálunk.

Magyarországon a legismertebb a második generáció, mely tulajdonképpen az elsőnek egyfajta „fazonigazított”, facelift változata. Azonban bár műszakilag szinte megegyezik az elsővel, de a megjelenésbeli változások miatt mégis egy új típusként tartják számon.

Jelenleg már a negyedik generáció fut, mely pont emiatt igazából az ötödik kiadás. A kornak megfelelően létezik belőle 4 és 5 ajtós változat, valamint benzin, dízel, és hibrid meghajtás is.
A Mondeo több „Év autója” díjat is elvitt karrierje során, valamint fűződik hozzá egy érdekes szleng kifejezés is, ez pedig a „Mondeo Man”. Ez azt a potenciális brit szavazót jelenti, akit a brit munkáspártnak „meg kell szereznie” a következő választáshoz. Tágabb értelemben pedig az átlagos, „kékgalléros” dolgozót jelenti. Ehhez remekül illik a képbe a Ford Mondeo, mint megbízható, minden igényt kielégítő népautó.

Azonban a Mondeo nem csak a közutakon, hanem a versenypályán is jól teljesített, leginkább a Brit Túraautó Bajnokság keretein belül. 2000-ben érték el legnagyobb sikerüket, mikor a bajnokság első három helyén Mondeót vezető versenyző végzett, ezzel pedig természetesen a konstruktőrök versenyében is sikerült az élen végezniük.

Sokkal izgalmasabb, hogy a Mondeo a tengerentúlon is letette a névjegyét, a NASCAR Sprint Kupában, 2013-ban. Itt a korábbi Mazda 6-ost váltotta le a Ford remeke.

Neked is Mondeód van? Legyen régi, vagy akár újdonság, nálunk értő kezekben lesz, hiszen az Opel mellett leginkább a Ford márkára specializáltuk magunkat.

Hozd hozzánk a Fordodat: csergoszerviz.hu!