Autóvezetés és motorozás közben rendkívül óvatosnak és szemfülesnek kell lennünk, elsődleges szempont a biztonság. A baj sajnos bármikor megtörténhet, elég egy aprócska figyelmetlenség. A nyár a legalkalmasabb évszak a motorozásra, mivel az időjárás ekkor a legmegfelelőbb, jellemzően száraz és még a hőmérséklet is jó. Ősszel már óvatosabbnak kell lenni, ugyanis a lehűlt aszfalton nem tapad olyan jól a motorkerékpár gumiabroncsa. Továbbá jobban fel kell öltözni, mert jócskán hűvösebb van, mint nyáron, főleg az esti és a reggeli órákban.

Ősszel a lehullott falevelek nedvessége is galibákat okozhat, de a felfagyás is veszélyes. Napjainkban a motorkerékpárokra már gyártanak téli gumiabroncsot, ám ezek jelenleg még a felső árkategóriába tartoznak, szóval meglehetősen drágán juthatunk hozzájuk. Ráadásul hazánkban még nem is annyira elterjedtek, viszont Németországban már kötelezővé tették a használatukat.

A vezetéstechnikai képzéseken alaposan fel kell készülni a szélsőséges időjárási viszonyokra és a veszélyesebb szituációkra, ám ez nem biztosíték semmire, a baj elkerülése céljából nem minden helyzetben sikerül a tanultakat alkalmazni. Szóval a fokozott óvatosság elengedhetetlen, legyünk résen, elsősorban az árnyékosabb, nyirkosabb területeken. Ebben az esetben a tapadási tényező aránya akár 100%-ról még 0-ra is lecsökkenhet. A mintázat nélküli gumiabronccsal gyakorlatilag esélyünk sincs elkerülni a megcsúszást.

Októbertől nagyrészt csak az elszántabb, profi motorosok róják az utakat, de ők is körültekintőek és csupán a dél körüli órákban pattannak fel kedvenc járgányaikra.

Milyen ruhát viselnek a motorosok?

Az aláöltözés sokat számít, a szakemberek a thermobéléses vagy gore-texes öltözetet javasolják, amelyek vízlepergető hatásúak. Csizma, nadrág, kabát és vastag nadrág sem hiányozhat egy motoros ruhatárából. Ami nélkül pedig egyáltalán nem szabad motorra ülni, az a bukósisak. Azért sem biztonságos ősszel motorozni, mert a párás időjárásban a sisak bepárásodhat, ami eszméletlenül balesetveszélyes. 15 Celsius fok alatt még a kihűlés is fennállhat, attól függetlenül, hogy meleg az öltözékünk.