Van, ahol meg kell állnod egy bódénál és egy embernek fizetsz, máshol már messziről felismerik az autód rendszámát és vagy zárva maradnak, vagy önműködően kinyílnak a kapuk, van, ahol fizetni sem kell, Magyarországon pedig e-matricára van szükséged ahhoz, hogy használhass bizonyos – fizetős – utakat például egy autópályát. És éppen most gazdaságos megvenni..

 

Fontos matricák

Ahhoz, hogy kristálytisztán átlássuk hazánk (viszonylag) bonyolult útdíj rendszerét, meg kell különböztetni az egyes matricákat. Jelenleg kettő fajta van: a megyei matrica amelyet az adott megyében használhatsz és egész évre kell megvenned, illetve az autópálya matrica, amiből létezik heti (ami egyébként 10 napos) havi és éves is. De mikor melyik kell?

 

Melyik matrica mikor kell?

Egyszerre bonyolult és egyszerű is a rendszer. Ha van megyei matricád (amiből csak éves van) akkor az adott megye összes fizetős útját használhatod, akkor is, ha van közöttük autópálya. Abban a pillanatban amikor elhagyod a megyehatárt és úgy szeretnél díjköteles utat igénybe venni, meg kell hoznod a döntést, hogy egy adott megyéhez tartozó megyei matricát veszel, vagy egy autópálya matricát. Ez utóbbi a Jolly Joker.

 

Autópálya matrica a Jolly Joker

Az autópálya matrica mindenek felett áll, ezért Jolly Joker, hiszen, ha van egy 10 naposod akkor Magyarország összes autóútját használhatod 10 napig. Ha havit vettél akkor egy hónapig, ha éveset akkor egész évben.

Akkor vásárolsz gazdaságosan, ha az éves autópálya matricádat az év elején minél hamarabb megvásárolod, hiszen a megvásárolt autópálya matricád a tárgyév első napjától a tárgyévet követő év január 31. napjának 24 órájáig érvényes. Minél később veszed meg annál kevesebbet tudod használni. Érdemes tehát mihamarabb, hogy ne kerülj olyan helyzetbe, hogy a matricádat csak szeptemberben veszed meg de ettől függetlenül csak a következő év január elsejéig használhatod.

 

Autópálya matricák fajtái

Többféle autópálya matrica között dönthetsz. Vásárolhatsz egyhetest (amely meglepő módon 10 napig tart) havit és éveset. Nagyon oda kell figyelned, hogy az autód milyen kategóriába tartozik, mert kategóriánként más és más matricára van szükséged. Egyébként az autópálya matrica már nem olyan, mint régen, nem kapsz fizikai matricát, nem kell kiraknod vagy felragasztani az ablakba sem és abban a pillanatban amikor megvetted bent, vagy az e-rendszerben és használhatod is.

Bár úgy tűnik, hogy útközben senki nem ellenőrzi, számtalan olyan kamera alatt fogsz elhaladni az autópályán, ahol leolvassák a rendszámodat és vizsgálják, hogy az adott útszakaszt használhatod-e?

 

Melyikre van szükséged?

Minden matricánál azt kell átgondolnod, hogy melyikre van szükséged, melyiket mennyire használod ki. Ez részben attól függ hol és hogyan használod az autódat.

Bárhogy is, ha van éves autópálya matricád, akkor valószínűleg sokat vezetsz, fontos, hogy tökéletes állapotban legyen az autód: hozd be hozzánk átvizsgáljuk, vagy ha szervizre van szükséged szívesen megcsináljuk. Kattints: https://csergoszerviz.hu/