Egyre több az óvatlan autós az utakon, biztos Te is tapasztaltad, hogy az emberek állandóan sietnek, ráadásul, ha lemegy a nap, romlanak a látásviszonyok is. Bizonyos esetekben kötelezően előírják a helyzetjelző és tompított fények használatát még nappali fénynél is, ennek ellenére belefuthatsz olyan autósokba, akik a szabályok szerint nem is állhatnának forgalomba járművükkel, mert az nem tesz eleget az előírásoknak. Gondolj csak bele, megy előtted valaki és nem működik az irányjelző fénye, majd hirtelen számodra váratlan manőverbe kezd, és bumm, már kész is a baleset… Épp ezért, fontos, hogy minden izzó működőképes legyen, ezt minden reggel ellenőrizni kell.

A balesetek egy másik része szintén felelőtlenségből adódik, ugyanis vannak néhányan, akik a működő fényszóróik ellenére sem kapcsolnak világítást. Úgy vélik még nem sötétedett be annyira, jók a látási viszonyok, de pont ezzel idéznek elő életveszélyes körülményeket, mert nem látszódnak megfelelően a forgalomban. Az ilyen felelőtlen döntések sajnos könnyen végződhetnek balesettel. Te, hányszor találkoztál már olyan tehergépjárművel az autópályán, ami halvány fényekkel közlekedett, olyan személyautóval, ami világítás nélkül haladt el melletted vagy ellenkezőleg, elvakított, mikor szembe jött Veled?

A harmadik veszélyforrás pedig azoknak a „csapata”, akik rosszul beállított, vagy éppen hogy csak pislákoló fényszórókkal közlekednek, ám érdekes mód a legtöbben nem is tudnak erről a hibáról, mivel nem végzik el a rutinellenőrzést reggelente.

A rémisztő statisztikák

A WHO statisztikája szerint a 15-29 éves korosztály esetében a leggyakoribb halálozási ok a megelőzhető és elkerülhető halálos közlekedési baleset, ide tartozik a kivilágítatlan személygépjármű is. Feltehetőleg 2020-ra a forgalomban lévő járművek száma a duplájára fog nőni, ami elég ijesztően hangzik, érdemes tehát elgondolkodni rajta, hogy megéri-e akár csak egy pislákoló izzó cseréjével várni heteket.

Hogyan tudod megelőzni a balesetet?

Minden reggel indulás előtt szánd rá azt az 5 percet és végezd el a kötelező ellenőrzést gépjárműveden. Nézd meg a lámpákat, mint ahogy a forgalmi vizsgán is kellett annak idején, nem véletlenül találták ezt ki. Ugyanez vonatkozik a fékekre, kormányműre és abroncsokra is.

Mit tehetsz, ha kiégett egy fényszóród?

Elmehetsz vele szervizbe és szakemberrel ki tudod cseréltetni vagy otthon is megoldhatod a problémát. Persze az újabb, modernebb autókban nem olyan könnyű az izzócsere, ezért nem érdemes időt szánni rá.

Ha mégis úgy döntesz, hogy otthon esel neki az izzócserének, akkor a fényszóró magasságot is be kell állítanod, mert ha a szembejövő autóst elvakítod, könnyen történhet baleset. Mielőtt nekiállnál a magasság beállításának, a gumik nyomását is ellenőrizned kell, ha szükséges, akkor ott is beállítani a megfelelő értéket.

Először is, keress egy függőleges falat, ami elé oda tudsz állni a kocsival. A beállítást sima talajon tudod csak elvégezni. Kérj meg egy felnőtt családtagodat, aki legalább 70 kilós súllyal rendelkezik, hogy üljön be hátra középre, majd állj az autóval annyival közelebb a falhoz, hogy az autó hossztengelye merőleges legyen rá.

A lámpát kapcsold be, a falon a fényszórók középpontját jelöld a felületen, és a két pontot kösd össze. Tolass hátra pontosan 10 métert és állítsd be úgy a fényszóró magasságát, hogy a falon a fénycsík 10 cm-rel a megjelölt pontok alatt legyen, a fény középpontjai pedig a jelölt pontok alá essenek. Ez azért fontos, mert a lámpáid így lesznek párhuzamosak az autó hossztengelyével.

Tanácsos mindig magadnál tartani egy plusz izzót, hiszen ha Te magad is ki tudod cserélni, akkor rögtön orvosolhatod is a problémát. Minden reggel mielőtt elindulsz, ellenőrizd, hogy működnek-e a helyzetjelzők és a tompított fényszórók. Az irányjelzőket és féklámpákat is ellenőrizd, illetve ha a tükrökön is van indexed, akkor azokat se felejtsd el átnézni.

Ha rendszeresen ég ki az izzó, akkor valószínűleg nem azzal van a baj, ilyenkor az elektromos rendszerben kell keresni a hibát. Ez lehet biztosíték, vezeték vagy kapcsoló gond is. Ha ez bekövetkezik, muszáj lesz szervizbe vinned az autót.

Előzd meg a balesetet és gyere el hozzánk a világítás ellenőrzésére a Teve utca 44-be.