Az Opel Ampera, amelyet 2011-ben mutattak be, az Opel és az európai autógyártás egyik jelentős mérföldköve volt az elektromos autózás területén. Ez tekinthető az első olyan gépjárműnek a piacon, amely hatékonyan tudta kombinálni az elektromos hajtást egy hagyományos belső égésű motorral, így nagyobb hatótávolságot és rugalmas felhasználást biztosított a tulajdonosának.

Magát a koncepciót és a technológiát pozitívan fogadta a nagyközönség, azonban az első példány megjelenését számos kritika érte. Az első Ampera ára például magasabb volt a benzines, vagy dízeles járművekhez képest. A modell azonban fontos lépést jelentett az elektromos járművek fejlődésében, hozzájárult a hibrid meghajtás elterjedéséhez, valamint elindította az Opelt azon az úton, hogy igenis szükség, és kereslet is van alternatív hajtású járművekre. A kitartás pedig beérni látszik, ugyanis az Ampera mára az egyik legnépszerűbb elektromos, illetve hibrid modelljévé vált a márkának.

Az Opel elektromos autói mindegyikére igaz a zéró károsanyag-kibocsátás, az alacsony üzemeltetési költségek, nincs motorhang, valamint a legfontosabb: az Opelek által nyújtott, semmihez sem fogható vezetési élmény.

Ezek voltak idáig a nagy dobások

Az elmúlt években az Opel jelentős lépéseket tett az elektromobilitás irányába, széleskörű és változatos modellpalettával hódítva meg a piacot. A cég az elektromos járműveivel egyértelműen azt a célt tűzte ki, hogy forradalmasítsa, valamint fenntarthatóbbá és gazdaságosabbá tegye a mindennapi autózást.

Az elmúlt években az alábbi elektromos járművek jelentek meg az Opel kínálatában:
Az Opel Corsa-e egy olyan megfizethető kompakt városi autó, amely tökéletes választás a forgalmas, szűk városi utcákra. Kisméretű, mégis tágas belső terével, agilis vezetési tulajdonságaival, és a zéró károsanyag-kibocsátással a Corsa-e ideális választás a mindennapi nagyvárosi életmódhoz. Az elektromos hajtásnak köszönhetően az üzemeltetési költségek alacsonyak, a vezetési élmény pedig csendes és sima, mintha csak lebegnénk az utakon.

A Mokka-e újraértelmezte a városi terepjáró, azaz a SUV kategóriát. Kapott egy erőteljes megjelenést és tágas utasteret, ami ideálissá teszi mindazok számára, akik egy stílusos, mégis funkcionalitásban gazdag elektromos járművet keresnek. Olyan extra funkciókat is kapott a modell, mint az adaptív sebességtartás, automatikus vészfékezés, teljesen digitális vezetőtér, 180 fokos tolatókamera, parkolóasszisztens, vagy a szinte felsorolhatatlan számú okosautó megoldások.

A Grandland X plug-in hibrid egy olyan SUV, amely a hagyományos belső égésű motorok és az elektromos hajtás előnyeit ötvözi egy teljesen új szinten, így akár 59 kilométert is megtehet tisztán e-üzemmódban. Ez a modell kiváló választás azok számára, akik nem akarnak teljesen lemondani a hagyományos meghajtásról, ugyanakkor szeretnék élvezni az elektromos autózás előnyeit. A Grandland X PHEV tágas, kényelmes, és rendkívül gazdaságos, ezáltal kiváló hosszú utazásokhoz és hétköznapi használathoz egyaránt.
Érdemes továbbá szót ejteni még a Zafira-e Life-ról, ami a sokak körében népszerű, klasszikus Zafira családi autó továbbfejlesztett, elektromos kisbusz változata. A modell kitűnő választás nagycsaládosoknak, hiszen akár 9 üléses változatban is elérhető, illetve azoknak, akik sok utast, vagy sok csomagot szállítanak rendszeresen. Az Opel ezt a típust a prémium szegmens felé tolta el, ezért olyan extra funkciókat kapott, mint a teljesen zajmentes utastér, regeneratív fékezés, fokozott biztonsági rendszerek, de természetesen az okosautó megoldások sem hiányozhatnak belőle.

Az Opel jövője

Az Opel elkötelezett az elektromos autózás népszerűsítése mellett. A márka kínálata széles és sokoldalú, így minden igényt kielégít. Az Opel elektromos autói kiváló választást jelentenek azoknak, akik környezettudatosan szeretnének autózni, és fontosnak tartják a fenntarthatóságot.

Az Opel 2025-re azt tervezi, hogy teljes modellkínálatát elektromos vagy plug-in hibrid modellekkel tölti fel, valamint újabb változatok is biztosan várhatóak. A jelen cikkben említett típusokon felül érdemes követni a Vivaro, Corsa, és az Astra fejlődési élettörténetét, hiszen mindegyikének meg van a maga helye az európai utakon. Sőt, nagyon sokan izgatottan várják a nagy klasszikus, az Opel Manta újra piacradobását is, amely közel négy évtized után visszatér az utakra.

elektromos Opel autó a jövőből