Tudod, van az a kis sárga virágocska, ami tavasszal mindenhol megjelenik és más néven gyermekláncfűként ismerjük. Kapaszkodj meg, nem ámítunk, valóban ebből a kis növényből készített gumiabroncsot a Continental Csoport és Dirk Pröfer professzor a Taraxagum-projekt során. A projektet ráadásul a Münsteri egyetem is díjazta.

A cél az volt, hogy olyan gumiabroncsot alkossanak meg, melyben helyettesítik a kaucsukfából származó anyagot valami hasonlóval. A kaucsuk így orosz pitypang nedvével lett helyettesítve, ezáltal pedig jelentősen csökken a szállítási költség, ami által a szén-dioxid-kibocsátás mértéke is alacsonyabbá válik. A több éves munka során a biotechnológiai kutatástól jutottak el odáig, hogy megalkossák az első abroncsokat.

Felmerül a kérdés, hogy miért éppen az orosz pitypangra esett a választás? A növény előnye, hogy nedve nagy molekulatömegű gumit tartalmaz, mely elengedhetetlen alapanyaga a gumiból készült termékeknek. Mellette szól még, hogy termesztése kevésbé függ az időjárástól, így biztosabb az, hogy gyártáskor a növény a megfelelő mennyiségben rendelkezésre fog állni. A pitypang ráadásul egy meglehetősen igénytelen növény, így sok helyen termeszthető, mert még a szárazságot is jól tűri. A közelmúltban több pitypangból készült abroncs is készült, a tervek szerint néhány éven belül meg is jelenhet a piacon az újdonság, hiszen lehetőség lesz a sorozatgyártásra.
Következő lépésként birtokukba is vesznek a gyártáshoz egy 30.000 m² nagyságú területet, ahol a későbbiekben megkezdődhetnek a gyártási folyamatok.

A gumiabroncsok teljesen biztonságosak és megbízhatóak, így a sorozat lassan megkezdődhet.
Abban az esetben, ha elterjed a pitypangból készült autógumi, a környezetet is jócskán megkíméljük. Egy normál használatú abroncs ugyanis a gyártás után maximum 5 évvel hulladékká válik, így terhelve a természetet. A Continental Csoport így azon van, hogy új irányt nyerjen a zöld gumiabroncs gyártás.

Kíváncsian várjuk a fejleményeket.