Az autózás világa mára teljesen átalakult. Míg régebben egy kocsit főleg mechanikai művelet volt üzemeltetni, addig mára az elektronika vette át főképp a helyét. És itt ezúttal nem az elektromos autók térhódítására gondolunk, hanem a kocsiban történő folyamatokra.

Ma egy autót gyakorlatilag számítógép vezérel. A nyolcvanas években mindez még elképzelhetetlennek tűnt. A kocsikon gyakorlatilag ugyanolyan szoftverfrissítéseket kell végrehajtanod, mint telefonod applikációin. Például az egyre szigorodó emissziós előírások miatt igény nyílt a gépjárművek motorjainak részletes kiértékelésére. Itt befolyásoló tényező az, hogy a Föld melyik pontján gyártottak egy adott kocsit, hiszen a légköri paraméterek nagyban befolyásolják a füstgáz emisszióját.

Mindez igaz Európára is, hiszen például Hollandiában úgynevezett mélyföld van, a tengerszint alatt, addig például a közeli Franciaországban az Alpok már ismét más körülmények elé állítja az autódat (amikor már lehet külföldre utazni persze 😊). A lényeg, hogy a tengerszint felett a levegő oxigéntartalma jelentős mennyiségben csökken.

Korábban ezt az autógyártók úgy oldották meg, hogy a befecskendező rendszerre szereltek egy légköri nyomást figyelő rendszert, ami plusz üzemanyagot adott a motornak. Ez azonban nem volt túl környezetbarát, pontosan emiatt váltotta le az Euro 3-as motorokat az Euro 4-es. Ezek sokkal több követelménynek kell, hogy megfeleljenek, melyekhez elengedhetetlen a szoftveres vezérlés, hogy be tudja tartani az optimális keverési arányt.

Az autókban általában ilyenkor saját, a gyártó márka által fejlesztett vezérlőegység van, de akár olyan külső gyártók is készítenek ilyet, mint például a Bosch. A 2000 után gyártott kocsikban már kötelező elem az OBD, melyen keresztül a különféle paramétereket könnyedén ki lehet olvasni.

Az autóelektronika megjelenésének ez volt a kezdeti fázisa, de azóta a határ gyakorlatilag a csillagos ég. Ma már tényleg mindent számítógép vezérel egy modern gépjárműben, a belső térben gyakorlatilag egy tabletről tudsz vezérelni rengeteg funkciót, külön igaz ez az elektromos meghajtású modellekre.

Mi a Csergőnél hangsúlyt fektetünk arra, hogy kövessük a technológia fejlődését. Ugyanolyan szakértelemmel állunk régebbi autódhoz, valamint az új modellekhez is, és a hagyományos szerviz szolgáltatások mellett az autó elektronikáját is alaposan átvizsgáljuk. Válassz Te is minket: www.csergoszerviz.hu!