Ti mentek nyaralni idén nyáron? Külföld vagy belföld lesz az úti célod? Idén a szokottnál is többen vágnak bele egy autós utazásba a Balatonhoz, de Horvátország is csábító úti cél. A hosszú autózás azonban kisgyermekekkel együtt bizony embert próbáló lehet.

Nem hibáztathatod azonban a csöppségeket, hiszen a hőségben autózás téged is megvisel, a gyerekek pedig még türelmetlenebbek, és nyűgösebbek tudnak lenni. Életmentő tippjeink segítségével azonban az utazás nem kellemetlenség, hanem sokkal inkább öröm lesz.

A gyerekülés használata azonban elengedhetetlen. Optimális esetben már hozzászoktak a kicsik, azonban ha esetleg nem rajonganak érte, akkor se gyengülj el, hiszen akár életet is menthet. Helyezd mellé kedvenc játékát, plüssfiguráját, alvókendőjét, vagy Müller Cecíliát idézve a „nyunyókáját”. Ez segíteni fog neki az ellazulásban, hiszen nyugodt légkörben, és a megszokott környezetben fogja érezni magát a kicsi.

Életkortól függő, de természetesen az etetéshez, valamint tisztába tevéshez szükséges kellékeket is össze kell raknod. Itt kalkulálj plusz hellyel a csomagtérben, a készülődést pedig ne hagyd az utolsó pillanatokra, inkább kétszer is ellenőrizd le, hogy mindened megvan. Cselekedj így a gyógyszerek, kötszerek, egészségügyi kellékek kapcsán is.

Ha teheted, akkor indulj hajnalban nyaralni. Ez több szempontból is előnyös. A legtöbb szállást kora délutántól tudod elfoglalni, ez egy hosszabb utazás esetén pont jól jön ki egy hajnal 4-5-ös indulással. Ilyenkor még a hőmérséklet is elviselhetőbb, a gyerekek pedig nagy eséllyel visszaalszanak, pláne egy kényelmes autóban, ahol a menetzaj is el tudja álmosítani őket.

Ha ébren van, akkor viszont nincs más hátra, le kell kötnöd a figyelmét. Erre több módszer is létezik. Kézenfekvő a tablet így 2021-ben, azonban ezt nem minden család kedveli, és hosszú távon valóban káros megoldás. Sokkal jobb ötlet egy mesekönyv, vagy olyan utazós játék, mely nem osztja meg a sofőr figyelmét. A fekete-fehér-igen-nem, vagy a barchoba remek választás.

Ügyelned kell a csöppségek táplálkozására is, különös tekintettel a folyadékbevitelre. Ez azonban újabb problémát tud felvetni, ha érted mire gondolok…Kalkulálj tehát gyakori vécészünetekkel, és inkább előbb állj meg egy benzinkútnál, mintsem már túl késő legyen. A gyerekek hősies erőfeszítéseit pedig meg tudod jutalmazni egy-két finom falattal, édességgel.

A gyerekek mellett ne feledkezz meg autód állapotáról sem. Egy rutinvizsgálat során kiszűrhetőek a legnagyobb problémák is. Fontos, hogy minden út során biztonságban tudd családodat. Gondolom te sem szeretnél egy elmaradt olajcsere miatt az autópálya szélén arra várnod, hogy hazatérj a még el sem kezdődött nyaralásból.

Reményeink szerint sikerült újat mondanunk. Neked melyik volt a leghasznosabb tippünk? Mi segítségedre leszünk, és minden felmerülő problémát időben orvosolunk, hogy az egész család útja és pihenése gördülékeny és biztonságos legyen.

Válaszd a Csergőt: www.csergoszerviz.hu !