Legyen szó egy hosszú hétvégéről, esetleg egy téli vagy nyári nyaralásról nem mindig könnyű felkészülni, bepakolni úgy, hogy lehetőleg semmi se maradjon otthon, és mindenki elégedett legyen és mindenkinek kényelmes útban legyen része. Ám a helyzet gördülékenységét tovább bonyolítja, ha nem csak önmagunkról kell gondoskodnunk. Ha kisgyermekkel indulunk útnak számos tényezőre kiemelt figyelmet kell fordítani.

Amiket semmiképp se hagyj otthon

Alapvető dolognak számít, mégis meg kell említenünk a gyerekülést. Fontos, hogy meleg időben, vagy abban az esetben, ha a kicsi utálja is, mindenképp ragaszkodjunk hozzá és a biztonsági övhöz.

Ha kisgyermekkel indulunk útnak alapvető szabály, hogy kedvenc játékát, személyes tárgyát vigyük magunkkal, helyezzük mellé, hogy megszokott környezetben érezze magát. Ebben segít az alvós plüssállata, babája, alvókendője, amelyekkel könnyebb számára az elalvás és oldja benne a feszültséget.

Gyermekes utak során a bőröndök megsokszorozódnak, a ruhák, a cipők mellett a teljes etető felszereléssel és komplett tisztasági csomaggal is számolnunk kell. Ezek mellett kész gyógyszertárat is ajánlott magunkkal vinni. Ne felejtsük otthon a szokásos vitaminokat, fájdalom- és lázcsillapítót, köhögést és torokfájást enyhítő szereket sem, valamint az utak nélkülözhetetlen társát, a hányás, hasmenés kombináció elleni megoldásokat.

Elsőre soknak tűnhet, ám a kicsik szervezete sokkal nehezebben alkalmazkodik a környezeti hatásokhoz, a hosszú úthoz, a megváltozott klímához, nagyobbak esetén pedig az adott hely ételeihez.

Tippek a gördülékeny úthoz

Nagyon sok múlik az időzítésen: az indulás szempontjából a legjobbnak a hajnali órák bizonyulnak. 4-5 óra környékén a gyermek még jó eséllyel visszaalszik, főleg azok, akik kedvelik az autók enyhe zötyögését. Ezzel néhány óra fennlétet megspórolhatunk a hosszabb utakból.
Ha a gyermek éppen aktív pillanatait éli, fontos, hogy lekössük a figyelmét. Amennyiben unatkozni kezd, rendszerint nyűgös lesz, ennek pedig legtöbbször sírás és hiszti a vége. Játszunk velük, barkochbázzunk, de a „fekete-fehér, igen-nem” is kiváló utazós játék a nagyobbakkal. Hagyjuk őket rajzolni, színezni is.

Ilyenkor lehetünk kissé engedékenyebbek. Kedveskedjünk nekik édességgel, telefonos játékokkal, olyan dolgokkal, amelyeket a hétköznapokban csak ritkábban engedünk meg nekik. Leköti a figyelmüket, és sokszor néhány gumimaciért cserébe hősiesen tűrik a hosszú és fárasztó utat.

Ami az egyik legfontosabb

Mielőtt útnak indulunk, minden esetben gondoskodjunk autónk állapotáról. Egy rutin vizsgálat során kiszűrhetőek a legnagyobb problémák is. Fontos, hogy minden út során biztonságban tudjuk családunkat. Nem mellesleg senki sem szeretne egy elmaradt olajcsere miatt az autópálya szélén arra várni, hogy hazatérjen a még el sem kezdődött nyaralásából.

Mi segítségedre leszünk, és minden felmerülő problémát időben orvosolunk, hogy az egész család útja és pihenése gördülékeny és biztonságos legyen.