Az eső és a jég egyaránt megnehezíti a vezetést: nem csak a látási viszonyok rosszabbodnak, de megváltozik az autó tapadása is.

A városi 50 km/h pl. egy erős esőben már túl soknak is bizonyulhat. Lehet, hogy tökéletesen tisztában vagy a vezetési képességeiddel, de az útviszonyokra akkor sem lehet mindig kellően felkészülni. Elég egy jeges útszakasz, egy nagy eső vagy a havazás, és egy jól megszokott útvonal is kihívássá válik.

Az egyik legfélelmetesebb dolog, ami az autóddal történhet, az a vízen futás. Ez azt a jelenséget takarja, amikor az abroncs nem kapcsolódik az aszfalthoz, így az autó tulajdonképpen irányíthatatlanná válik. Ezt úgy vehetjük észre, hogy a kormány nagyon könnyen mozdul – ne tekergessük a kormányt, hiszen a kerekek remélhetőleg hamarosan újra földet érnek, és ne is fékezzünk, csak vegyünk vissza a gázból.

Az ABS kifejlesztése szinte forradalmi volt, valószínűleg megszámlálhatatlanul sok balesetet előzött már meg. ABS nélküli autód van? Megcsúszás esetén ne blokkold a kerekeket, hanem pumpáló mozgással fékezz: satufék, kicsit felenged, fékezés újra… Így elkerülheted, hogy kisodródj az útról, vagy hogy a mögötted haladó ne tudjon időben reagálni.

Ha a nedves, esetleg jeges aszfalton kicsúszik az autónk fara, akkor a csúszásnak megfelelő irányban kell ellenkormányozni – azaz arra, amerre menni akarunk. Kerüljük a túlzott mozdulatokat, nehogy a másik irányba faroljon ki az autó!

A biztonság alapja a megfelelő állapotú autó, kiemelt szerepe van például a lengéscsillapítónak, abroncsnak és féknek. Még nem késő átvizsgáltatnod az autódat a legnagyobb hidegek előtt, válaszd teljes körű átvizsgálás szolgáltatásunkat. Keresd 13. kerületi autószervizünket gépkocsi javításához vagy átvizsgálásához egyaránt.

Teszt pálya
Teszt pálya